BIST 9.557
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.486,82
HABER /  DÜNYA

Sınırda duvar tepkisi

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı köyünde Suriye sınır boyuna duvar örülmesine karşı çıkan vatandaşlar, "Arazilerimiz, zeytin bahçel...

Abone ol

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı köyünde Suriye sınır boyuna duvar örülmesine karşı çıkan vatandaşlar, "Arazilerimiz, zeytin bahçelerimiz, meralarımız karşı tarafta kaldı" diyerek tepkilerini dile getirdi.
Duvarın sınırdan 500 metre içeride yapıldığını, toprak ve zeytinliklerinin Suriye tarafında kalacağını söyleyen köylüler, çalışmanın durdurulmasını, duvarın sınırın sıfır noktasında yapılmasını istedi. Duvarın, sınırın sıfır noktasına yapılması halinde destek vereceklerini söyleyen köylüler, "Yeter ki arazilerimiz, zeytinlerimiz ve meramız gitmesin başka talebimiz yok" dedi.
Köy sakinlerinden Musa Cemiloğlu, hayvancılık ve çiftçilikle geçimini sağladığını belirterek, "Geldiğimiz noktada hayvancılık bitme aşamasında. Sınır hattında 3 metre derinliğinde 2 metre genişliğinde hendek çalışmaları var. Daha önce ben sıfır nokta ile tel örgü arasında 1989 yılında devlet izniyle sabah akşam yoklamalı ve kontrollü bir şekilde hayvanlarımı 145 ile 168 hudut taşları arasında otlattım. 2009 yılına geldiğimizde tamamen bize orayı yasakladılar. Gerekçesi ise mayınlı olması. 1955, 1956 ve 1957 yıllarında mayın döşendiğini söylediler. Fakat 25 yıl hayvan otlattım. Şimdiye kadar ne bir mayın patladı ne de bir olumsuzluk yaşandı" diye konuştu.
Cemiloğlu, "Şu an kaçakçılığı engellemek amaçlı hendek ve duvar çalışması yapılıyor. Biz buna karşı değiliz. Karşı olduğumuz nokta sınırın sıfır noktasında yapılmaması. Yaklaşık 500 metre sıfır noktasından kendi topraklarımıza yapılacak. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Sınırın diğer tarafında bulunan Suriye vatandaşları hayvanlarını rahatça otlattıkları gibi zeytin ağaçlarımıza, topraklarımıza sahip çıkıp rahatça çiftçilik yapıp ekip biçecekler" şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Kuşaklı köyüne sınır boyuna yapılan duvara tepki gösteren köylülerle askerler arasında yaşanan arbede sırasında ayağından yaralanan Reşat Cemiloğlu ise "Zeytinliğe atımla birlikte gittim ve eşim de yanımdaydı. Kurşunun nereden geldiğini bilemedim. 5 dakika sonra ayağımdan vurulduğumu hissettim" dedi.
Bu arada, Suriye sınırından başta akaryakıt olmak üzere kaçakçılığın önlenmesi için güvenlik kuvvetleri nezaretinde hendek açma çalışması sürüyor. Reyhanlı’ya bağlı Kuşaklı köyü yakınlarında sınır hattında bir yandan iş makineleri çalışırken, bölgede zırhlı araçlar da devriye geziyor.
(İHA)