BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL

Sınırda büyük gerilim Türkiye vurabilir!

Suriye'de operasyon yapan Rusya uçağı, Türkiye sınırını ihlal etti. Moskova'ya nota veren Ankara'nın tepkisinden sonra bir MIG uçağı Türk jetlerine radar kilitledi.

Abone ol

Suriye'de operasyonlara başlayan Rusya'ya ait SU-30 tipi bir savaş uçağının, 3 Ekim Cumartesi günü Türk hava sahasını Hatay Yayladağı bölgesinde ihlal ettiği ortaya çıktı. 3 Ekim Cumartesi günü saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağına Türk F-16'ları tarafından engelleme yapılırken, Moskova'ya diplomatik yollardan çok sert tepki verildi.

Sabah gazetesinin haberine göre, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak "protesto notası" verildi. Bakanlık Müsteşarvekili Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün tarafından iletilen protesto notası'nda "Aynı olay bir daha yaşanırsa, arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya sorumlu olacak" denildi.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u arayarak tepki gösterdi, ardından NATO müttefikleri ABD, İtalya, Fransa, İngiltere ve Almanya ile görüştü.

RADAR KİLİDİ ATTI

Genelkurmay Başkanlığı da, internet sitesinde yer verdiği "günlük faaliyetler" bölümünde bir başka taciz olayını açıkladı. Açıklamada "10 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Bu görev esnasında, iki adet F-16 uçağımız, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından toplam beş dakika 40 saniye süreyle radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmiştir" denildi. Rusya tarafından üretilen MIG uçağının milliyetinin tespit edilemediğinin vurgulanması, radar kilidi atan uçağın Rusya'ya ait olduğu olasılığını kuvvetlendirdi.

"NAVİGASYON HATASI"YMIŞ

Bu gerilimin ardından Rusya Türkiye'ye, ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi. Ankara'daki Rus Büyükelçiliği yetkilileri, Moskova'daki Türk askeri ataşesinin hatayla ilgili bilgilendirildiğini belirtirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dimitri Peskov şunları söyledi: “Türkiye ile aramızdaki ilişki çok yönlü ve geniş alanları kapsıyor. Bu olayın ikili ilişkileri zedelemeyeceğini düşünüyoruz. Ankara’nın bize verdiği notada birtakım veriler sıralanmakta. Biz bu verileri inceledikten sonra Türkiye’ye daha detaylı yanıt vereceğiz.”

TÜRKİYE VURABİLİR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını vurma ihtimali olduğunu belirterek "Bu konuda çok endişeliyiz. Bu tam da uyarıda bulunduğumuz türden bir şey" dedi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'dan "Türkiye NATO üyesidir. Ankara'yla sürekli görüşüyoruz" açıklaması gelirken, İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes de "Bu bir kazadır ve umarım tekrarlanmaz. Türkiye ve NATO'ya karşı taahhütlerimizi yerine getireceğiz" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da "Rus ihlali, çok riskli durumu daha ciddi hale getirmektedir. Bundan vazgeçmesi için Rusya'ya çağrıda bulunuyorum" mesajını verdi. Reuters'a konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de, "Bunun kaza olduğuna inanmıyorum, Rusya'yı sorumlu hareket etmeye çağırııyorum" dedi.

İŞTE TÜRKİYE'NİN ANGAJMAN KURALLARI

Asker sınırda tehditlere yanıt vermek için her durumda emir beklemeyecek, karşılığı anında olacak. Sınıra yaklaşan tüm silahlı unsurlar tehdit olarak algılanacak. En ufak tacize misliyle karşılık verilecek. Bu müdahale kara, deniz ve havada da geçerli olacak.

NATO'dan Rusya'ya kınama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sinirlioğlu ile Brüksel'de görüşmesinin ardından, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin "kabul edilemez bir durum" olduğunu söyledi. Stoltenberg "Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliği ve istikrarına fayda sağlamıyor " dedi. Olağanüstü toplanan NATO da, Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasına yönelik ihlalinin "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Rusya'yı kınayan ve olayla ilgili açıklama isteyen NATO, ittifakın Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı.