BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sınır ötesine ABDden izin gerek

ABD'nin TİME dergisi Türkiye'nin Irak'a geçmesi için ABD'den izin gerek dedi.

Abone ol

ABD'de yayımlanan TIME dergisi, Şırnak ve Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 15 askerin şehit edilmesi ardından Türkiye'de tansiyonun yükseldiğini ve Türk Silahlı Kuvvvetleri'nin her an Kuzey Irak'a girebileceğini yazdı. Dergi, PKK'lı teröristlerden ‘Kürt isyancılar' diye söz ederken, askeri harekatın sorun için bir çözüm olamayacağını savundu.

 ERDOĞAN SINIR ÖTESİNE KARŞI

TIME dergisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak'a operasyon yapılması fikrine öteden beri karşı çıktığını son saldırıların ardından kamuoyunda oluşan baskıya boyun eğmesinin zor göründüğünü yazdı.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak'a operasyon konusundaki fikirlerinin çarpıştığını hatırlatan TIME, muhalefetteki partiler ile halkın, PKK ile mücadelede yetersiz kaldığını öne sürdüğü AKP hükümetini eleştirdiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şırnak’taki terör saldırısının ardından yaptığı açıklamayı hatırlatan TIME, “Erdoğan Pazar günü, ‘Kürt isyancılara' karşı farklı bir savaş yürüteceklerini taahhüt etti.‘Kürt isyancılar' şimdi Erdoğan'ın oradaki kapmlarda yerleşik ‘PKK’lı isyancılarla' savaşmak için Irak'’a asker gönderebileceğini düşünüyor” diye devam etti.

SINIR AŞILIRSA SORUN ÇIKAR

Pelin Turgut ile Andrew Lee Butters tarafından kaleme alınan makalede, Erdoğan'ın operasyon için ‘yeşil ışık' yakması halinde sınırı aşmanın büyük sorunlar doğurabileceği kaydedildi.

Kuzey Irak'taki Kandil Dağı ve çevresinde ‘Gerilla' olarak söz edilen PKK'lı grıplarla mücadele etmenin kolay olmayacağını yazan TIME, Türk ordusunun PKK ile çarpışmak için Irak'ın içlerine kadar gitmek zorunda kalacağını ve bu süre içinde hareketli terörist grupların gizlenebileceğini savundu.

TÜRKİYE, ABD'DEN İZİN ALACAK

TIME, “Türk Hava Kuvvetleri Irak'a geçmek için ABD'den izin alsa bile, hava saldırılarının ‘gerillalar' üzerinde sınırlı bir etkisi oluyor. Buna ek olarak, Türk ordusu ile sivillere karşı yapılan saldırılar zaten PKK’nın Türkiye’deki operatörleri tarfından yürütülyor.”