BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,19
HABER /  GÜNCEL

Bushun İncirlik korkusu

Ermeni tasarısı Bush'un canını sıkıyor. Büyük kabusu, İncirlik misillemesi...

Abone ol ABD Başkanı George Bush, yarın Temsilciler Meclisi'nde görüşülecek Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tasarının, Irak'taki Amerikan askerlerini tehlikeye atmasından endişeli...

Genel Kurulu'nda oylanmasına kısa bir süre kala ABD'de Başkan Bush yönetimi, Kongre'ye 'tasarıyı geçirmeyin' uyarısını tekrarladı. Financial Times gazetesinin haberine göre, uyarının altında Beyaz Saray'ın önemli bir korkusu yatıyor.

SÖZDE SOYKIRIM TASARISI

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, prosedür gereği yarın Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülerek oylanacak. Bir sonraki hafta ise Genel Kurul gündemine alınacak. 435 sandalyeli ABD Temsilciler Meclisi'nde, 226 ismin desteklediği tasarı, Başkan Bush'a "1,5 milyon Ermeni'nin sistematik ve kasıtlı olarak yok edilmesini açık bir şekilde soykırım olarak tanımlaması" çağrısında bulunuyor.


Yönetim, Irak'taki askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğini düşünüyor. Tasarının, Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin son derece gergin olduğu bir döneme rastladığını vurgulayan gazete, Fransa'nın geçen yıl sözde Ermeni soykırımının inkarını suç kabul ettiğini, bunun üzerine Türkiye'nin Fransa'yla olan askerî işbirliğini sınırlandırdığını hatırlattı.

Financial Times, tasarının geçmesi halinde Türkiye'nin ABD için büyük önem taşıyan ve Ortadoğu'daki kuvvetlere destek vermek için kullanılan İncirlik hava üssünü kapatabileceği yorumlarına yer verdi.

Haberde, Türk tarafının tasarının geçmesini engellemek amacıyla yaptığı hamlelere de değinildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 5 Ekim'de Başkan Bush'u aradığı ve tasarının iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkisine zarar vereceğini söylediği belirtildi.