BIST 10.738
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.521,25
HABER /  GÜNCEL

Sınır ötesi için ne dedi?

Beklenen soru geldi: K. Irak'a girmenin çözüm olacağına inanıyor musunuz?

Abone ol Cnn Türk televizyonunda Ahmet Hakan’ın sunduğu Liderler Zirvesi’nin bu akşamki konuğu Başbakan Tayyip Erdoğan.

YAZILI TALEBE GEREK YOK

Ahmet Hakan:
Bazı vatandaşlarımız “Ordumuz KuzeY Irak’a girmek istiyor hükümet izin vermiyor” diyor. Gerçekten böyle mi? Ordumuz Kuzey Irak’a girmek istiyorda hükümet izin vermiyor mu?

Tayyip Erdoğan: Bizim ordumuza terör konusunda böyle bir engel koymamız düşünülemez. Bizim atmamız gereken ne adım varsa atarız. Terörle mücadele yüksek kurulunda Başbakan Yardımcım Abdullah Gül söylediği gibi ben de “bizim yapabileceğim bir şey varsa söyleyin. Yapalım” dedim.

Ahmet Hakan: Yazılı bir talep istediniz mi?

Tayyip Erdoğan: Yazılı bir talebe gerek yok. TSK her türlü çalışmasını sürdürüyor. Bizden onlara bir takoz koyma engel asla olamaz. Dışarıdan hükümetimizle ordumuz arasına bazılarımız bir fesat fitne sokma çabası içinde. Muhalefetin yaptığı ve yapacağı bir şey yok.

Örneğin 1 Mart tezkeresi oldu. benim görüşlerim netti. Bu konuda gereken çalışmayı yaptım. Partimin içinde de muhalefet vardı. O zaman 1 Mart tezkeresi geçemedi. Muhalefet Kuzey Irak’a operasyon yapılmasını söylüyor. Eğer atılacak bir adım gerekirse biz o adamı atarız. Bu hassasiyeti taşıyoruz ve bundan vazgeçmeyiz. Genelkurmay’la iyi bir diyalog içindeyiz. Son yayınlanan bildiride aramızdaki ilişkiyi gördünüz.

Ergun Babahan: Genelkurmay Başkanı basına yaptığı açıklamalarda çok acil bir operasyon istedi. Ama anladığımız kadarıyla terör zirvesinde böyle bir talep gelmedi?

Tayyip Erdoğan: Ortada psikolojik bir süreç var. Bizden bazı adımların atılması isteniyor. Eğer bu iş yapılacaksa sınır ötesi harekat için bir Meclis kararı gerekir. Davulla zurnayla olmaz.

Ergun Babahan: Yani gerekliliğine karar verirseniz Meclis’i toplarız diyorsunuz.

 

Tayyip Erdoğan: Evet gerekeni yapırız, toplarız.

Taha Akyol: Diplomatik faaliyetlerin sonucunda bir sonuç alınamazsa Türkiye Irak’a girer mi, hükümet olarak bunda kararlı mısınız?

Tayyip Erdoğan. Irak’ta şu anda bir karmaşa var. Siyasi güç belli değil. Ama gerekeni yaparız.

Ahmet Hakan: Barzani ile görüşür müsünüz?

Tayyip Erdoğan: Daha önce de söyledim. Ben bir kabile reisi ile görüşmem. Talabani ile görüştüm. Ama Barzani ile görüşmem.

"KUZEY IRAK'A GİRMENİN ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYOR MUSUNUZ?"

Ertuğrul Özkök: Siz K. Irak’a girmenin bir çözüm olacağına inanıyor musunuz?

Tayyip Erdoğan: Zamanlama çok önemlidir.  Oraya adım attığınız zaman çıkmanız gerekir. Türkiye’de şu ana kadar 84’ten beri 12 bin 813 kayıp verdik.

Ahmet Hakan: Bir yerde Ağar’a cevap veriyorsunuz?

Tayyip Erdoğan: Terörle şu anda ABD boğuşuyor. Çözüyor mu? Çözemiyor. Yani burada acaba böyle kötülersek bir siyasi rant elde edebilir miyim diye düşünmemeliyiz. Burada herkez bu işten sorumludur. Önce ülkemizi düşünmeliyiz.

Ertuğrul Özkök: Sayın Erdoğan sizin zamanınızda terör eylemleri artmaya başladı. Bu soruyu kendinize sordunuz mu?  

Tayyip Erdoğan: Önümdeki resmi tabloya bakıyorum. Sıfır bir terör yok ama bir azalma var. Terörün amacı örgütün propagandasını yaptırmaktır. Biz bu amaca maalesef ortak oluyoruz. Burada bir sıkıntımız var. Önümüzdeki günlerde medyayla ve siyasi parti liderleriyle bir araya gelmeye düşünüyoruz.

Taha Akyol: Terörle mücadele için sizden ne gibi talepler oldu, siz bu konuda ne yaptınız?

Tayyip Erdoğan: Terörle mücadelede ciddi sıkıntılarımız var. Mayınla patlamalarda zırhlı araçlardae zarar görüyor