BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.388,40
HABER /  GÜNCEL

Sinabung yanardağı ölüm yağdırdı

Endonezya'nın Sumatra adasında bulunan Sinabung yanardağından yayılan lavlar çevredeki köyleri kapladı. Şimdiye kadar belirlenen ölü sayısı 14.

Abone ol

Endonezya'nın Sumatra adasında bulunan Sinabung yanardağından yayılan lavlar çevredeki köyleri kapladı. Şimdiye kadar belirlenen ölü sayısı 14.

Sabah saatlerindeki art arda patlamalar sırasında, yanardağ, 2 kilometre yüksekliğe lav ve yanan kaya parçaları fırlattı.

Bölgedeki bir yardım görevlisi, yanardağın lavları yüzünden ölenler arasında 3 çocuk ve bir öğretmenin de bulunduğunu belirtti.

Üç yıl boyunca hareketsiz kalan Sinabung yanardağı, geçen Eylül'de yeniden faaliyete geçtiğinde, binlerce kişi bölgeden tahliye edilmişti. Bu insanların birçoğuna Cuma günü evlerine dönme izni verilmişti.

Yetkililer patlamada ölenlerin sayısının artmasından kaygılı. Ancak lavların sıcaklığı, dağın eteklerine yaklaşılmasını engelliyor.

Bölgeden gönderilen görüntülerde kurtarma ekiplerinin kül tabakaları altında gömülmüş cesetleri topladıkları izleniyor.

Sinabung yanardağı 2010 yılında da faaliyete geçmiş ve patlamalar en az 2 kişinin ölümüne yol açmış; 30 bin kişiyi de evlerini terketmek zorunda bırakmıştı.

Halen Endonezya'daki 130 dolayındaki faal yanardağından biri olan Sinabung, 2010'dan önceki 400 yıl boyunca patlamamıştı.

Uzmanlar, Sinabung'un, diğer faal yanardağlarına kıyasla fazla incelenmediğini ve faaliyet çizgisini tahmin etmenin güç olduğunu kaydediyorlar.