BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  DÜNYA

Tek amaç Türkiye'ye gözdağı vermek

Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, adanın güney açıklarında Rumlara ait doğalgaz platformunu korunmaya yönelik ortak askeri tatbikata hazırlanıyor.

Abone ol

Açıkça dile getirilmemekle beraber Türk tarafına gözdağı vermeyi amaçlayan tatbikatta "Münhasır Ekonomik Bölgede İşgalcinin Engellenmesi" adı altında bir senaryo kuruldu.

13-14 Şubat tarihlerinde yapılacak tatbikata, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait 40'tan fazla savaş uçağı katılacak. İsrail savaş uçakları, Güney Kıbrıs semalarında Rum Milli Muhafız Ordusu hava ve deniz unsurlarıyla birlikte hareket edecek. Tatbikatta İsrail donanması da yer alacak.

Rumların hava savunma sistemlerinin de deneneceği tatbikatta bazı İsrail savaş uçaklarının alçak uçuşla hedef rolü üstleneceği belirtiliyor. İsrail Hava Kuvvetleri unsurları, ikmal amacıyla Rumların Baf'taki Andreas Papandreu hava üssünü de kullanacak.

Bölgedeki askeri gerilimi artıracağı düşünülen tatbikatta, Rumların 12. Parselde tek yanlı ilan ettiği ve Türkiye'nin sert tepki gösterdiği doğalgaz platformu civarında da arama kurtarma tatbikatı yapılacak. Güney Kıbrıs ile İsrail’in, bölgedeki doğalgaz rezervlerine ilişkin stratejik işbirliği için Yunanistan Güney Kıbrıs ve İsrail arasında karşılıklı anlayış memorandumu imzalanmıştı. Tatbikatın, "Afrodit" adlı Rum doğalgaz platformunun korunmasına yönelik olduğu belirtiliyor.

Rum kaynaklar, Türkiye'nin Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ve buna refakat eden bir fırkateyn ve iki denizaltı ile bölgede sürdürdüğü faaliyetler üzerine, ortak askeri tatbikatın gerekli görüldüğünü ifade ediyorlar.