BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,06
ALTIN 2.494,99
HABER /  GÜNCEL

Şimşekten TEKEL açıklaması

1.5 aydır Ankara soğunda eylem yapan Tekel işçileri sorununda sona geliniyor. Şimşek çözüm için seçenekleri hazırladı

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel işçilerinin durumuna yönelik olarak, ''Biz çalışmayı birkaç seçenek üzerine kurguladık. Hem bir takım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri Başbakan'a sunacağız'' dedi.

Kanal 7 Televizyonunda ''Başkent Kulisi'' programında soruları yanıtlayan Şimşek’in açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

- Cuma günü sabahtan beri teknik bazda çalışmalar yaptık. Önümüzdeki 1-2 gün içinde yaptığımız çalışmalar Başbakanımıza sunulacak. Çalışmayı sadece Tekel işçilerine yönelik bir düzenlemeden çok o kapsamdaki bütün çalışanları içerecek şekilde yaptık. Çünkü öteki türlüsü haksızlık olur.

- Tekel işçilerinin hepsinin iş akdi fesh edilmiyor. Toplamda 12 bin 154 kişi var, bunun bir kısmı memur onlar zaten devlete doğrudan doğruya geçiyor, işçilerse toplamda 10 bin 818 kişi diyelim, bunun da bir kısmını depoları açık tutacağımız için bir süre daha istihdam ediyoruz. Aslında iş akdi feshedilmesiyle karşı karşıya olanların sayısı yaklaşık 8 bin 364 kişi.

- Bunlara ödediğimiz maaşlar aylık 772 lirayla 938 lira arasında değişiyor. Bugün Türkiye'de en az 3 milyon asgari ücretli vatandaşımız var. En az 3 milyon-3,5 milyon işsiz vatandaşımız var. Hakkikaten kölelik sistemi ise onu zamanında sendikalar önerdi.

- Bir takım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri biz Sayın Başbakan'a sunacağız. Tekel işçilerimizin bu soğukta Ankara'da olmaları tabii ki bizi de üzüyor.

- Bu olayı dramatize etmek, popülizme kaçmak çok kolay. Devlet olarak kaynakların rasyonel kullanılmasını gözetmek durumundasınız. Hak, hukuk diyecek olursanız, burada 4-C kategorisi var, o beğenilmiyor, burada hukuksuzluk, adaletsizlik söz konusu değil. Burada şartlar yetersizdir tartışması var. Biz eskiden çok yüksek maaş alıyorduk, daha az maaş ile bizi devlete alıyorsunuz, biz maaşlarımızın düşmesini istemiyoruz, bütün tartışma bu.