BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Şimşekten esnafa kriz tavsiyeleri

Bakırcılar Çarşısı'nı gezen Bakan Şimşek, her dükkana uğrayarak esnafla sohbet etti, hayırlı işler diledi.

Abone ol

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın belli başlı bütün ekonomilerinin şu anda küçülme döneminde olduğunu belirterek, ''Türkiye de bundan etkileniyor. Ama, ben genel olarak moralleri iyi buldum. İnsanlarımız geleceği iyi görüyorlar. Görünümün pozitif olduğu kanısındalar'' dedi.

Şimşek, beraberinde AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil belediye başkan adayı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey belediye başkan adayı Mehmet Tahmazoğlu ile Karagöz Mahallesi'nde esnafı gezdi.

Gezisine yeni başladığı sırada bir restoranda çalışan 15 yaşındaki Müslüm Halat'tan ''beyran'' içme daveti alan Şimşek, kahvaltı yaptığını belirtti. Çocuğun, ''Beyran, kahvaltının üzerine yenir. Limon sıkarak yerseniz, kolesterolü ve şekeri düşürür'' diyerek davetinde ısrar etmesi üzerine Şimşek, daha sonra uğrayacağı sözünü verdi.

Gezisine, restorasyon çalışmaları tamamlanarak yeni hizmete giren tarihi Zincirli Bedesten'deki işyerlerini dolaşarak başlayan Şimşek, esnafla sohbet etti. Buranın, İstanbul'daki Kapalıçarşı kadar güzel bir yer olduğunu belirten Şimşek, esnafa, satışlarını artırmaları için ürün yelpazelerini çeşitlendirmelerini, katma değeri yüksek ürünler satmalarını tavsiye etti.

DEMİR DÖVDÜ, MENENGİÇ KAHVESİ İÇTİ

Bakırcılar Çarşısı'nı gezen Şimşek, her dükkana uğrayarak esnafla sohbet etti, hayırlı işler diledi. Bir nargileci dükkanını ziyaretinde mangalda pişen kahveden içen Şimşek, bir ara dükkanlardan birinin önünde ısınmak amacıyla yakılan mangalın başına oturarak ellerini ısıttı.

Yoğun yağmura rağmen gezisine sürdüren Şimşek, yolda karşılaştığı vatandaşlarla ve çocuklarla da yakından ilgilendi.

65 yaşındaki Hasan Özdeli isimli emekli bir vatandaş, ''Bizi güldürdün, Allah bugünü elimizden almasın'' diyerek, Bakan Şimşek'e, bir Şanlıurfa türküsü okudu.

Mehmet Şimşek, gezisi sırasında bir dükkanda demir de dövdü.

Tütünhan'da restore edilen mağara kafeyi gezen Şimşek, daha sonra Kürkçü Hanı, Pürsefa Hanı ve Mevlevihane'yi dolaştı. Tarihi Tahmis Kahvesi'nde, fıstıktan yapılan yöresel menengiç kahvesinde içti.

''MORALLER İYİ''

Devlet Bakanı Şimşek, gezisini sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantep'te çok tarihi birikim olduğunu, tarihi mekanlardaki alışveriş merkezleri ve oteller, güzel tesislerle önemli bir turist çekebileceğini söyledi.

Şehrin güzelleştiğini, cazip hale geldiğini ifade eden Şimşek, Gaziantep'e 1 milyon turistin gelebileceğini söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl 31 milyon turist çektiğine işaret ederek, ''2002 yılında bu 12-13 milyon civarındaydı. Turist sayısında ve turist gelirinde geçen yıl Türkiye dünyada 8. sıradaydı. Dünyanın en büyük 15. ekonomisi ama, turizmde onu da katlamış durumdayız. Birçok sektörde dünyada ön sıralara yerleşiyor.''diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de ekonomik faaliyetlerde bir yavaşlama olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Dünyanın belli başlı bütün ekonomileri şu anda küçülme döneminde. Türkiye'de bundan etkileniyor. Ama, ben genel olarak moralleri iyi buldum. İnsanlarımız geleceği iyi görüyorlar. Görünümün pozitif olduğu kanısındalar. Bu geçici iniş çıkışlar yaşanır. Tüm dünyada yaşanıyor'' dedi.

Şimşek, Gaziantep'in bölgesindeki ülkeler ekonomik krizden daha az etkilendikleri için daha şanslı olduğunu, kentin ihracatının, Türkiye'nin ihracatına göre daha az düşeceğini kaydetti.