BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.383,69
HABER /  GÜNCEL

Şimdi tutarlı olma Zaman'ı

Zaman'ın "Yılbaşı köpekleri" karikatürüne Çölaşan'ın tepkisi çok sert olmuştu. Sabah'tan Emre Aköz'ün tepkisi daha da sert oldu. Aköz'ın haklı gerekçeleri var.

Abone ol

Çölaşan, Zaman'ın karikatürüyle ilgili oldukça ağır bir yazı kaleme almıştı yeni yılın üçüncü gününde.. Zaman'ın karikatürünü eleştiriyordu Çölaşan... Ve tabii her zaman olduğu gibi Fethullah Gülen'e de dokunmadan edememişti...

Ve bugün... Zaman'dan cevap beklenirken, Sabah yazarı Emre Aköz zehir zemberek bir yazı kaleme aldı. diyor Aköz ve bakın neden tutarlı olmamız gerektiğini nasıl anlatıyor:

Yazı: Emre Aköz
Kaynak:


-Geçen yılın mart ayında Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart'ı, Başbakan'a karşı savunmak zorunda kalmıştık. Hatırlarsınız: Musa Kart, Erdoğan'ı ipe dolanmış minik kedi olarak çizmişti. Vay sen misin çizen: Başbakan, Musa Kart'ı mahkemeye vermişti.
Şimdi de Osman Turhan'ı, Emin Çölaşan'a karşı savunmak durumundayız.
Olay şöyle: 30 Aralık cuma günü, Zaman gazetesinde Turhan'ın bir karikatürü çıktı. Köpekler, ellerinde içki kadehleri, başlarında külahlar vs. ile yılbaşını kutluyor.
Tabii Çölaşan da, "Bunların -nasıl mizahsa- 'mizah'(!) anlayışı bu. Yılbaşını kutlayanları köpek olarak görüyorlar ve gösteriyorlar " diye veryansın etti. ( Hürriyet, 3 Ocak )

Önce birkaç not düşeyim:
1) O karikatürü ben de görmüştüm. Valla yılbaşını kutlayanlara köpek diye hakaret edildiği hiç aklıma gelmedi. Yılbaşını içkiyle karşılayacak bir kişi olarak şirin bulmuştum. Evet İslami kesimde böyle abukluklar yapanlar var ama artık 'fanatikler' haricinde buna iltifat eden kalmadı. Tek eleştirim, sizin de gördüğünüz (daha doğrusu göremediğiniz gibi) çizgilerin fazla karmaşık olması.
2) 'Lisan-ı Hal' adlı karikatür kitabını göremedim ama internetten Osman Turhan'ın diğer çalışmalarına baktım. Militarizm ve savaş karşıtı bir tavrı olduğu kesin. 'Siyasi İslamcı' damgası vurulacak bir karikatürist değil. (Olsa ne fark eder!) Çok güzel işleri var. Birini daha buraya alıyorum.

Gelelim zurnanın zırt, hatta zart ettiği deliğe: Musa Kart'ın karikatürü için Çölaşan, 13 Nisan 2005 günü "Musa Kart kendisini kedi gibi gösteren bir karikatür çizmişti. Mizah... Espri... Bunlara asla hoşgörüsü yok. İlle de her alanda yağcılık ve yalakalık yapacaksınız ve Beyefendi'nin gözünde ancak o takdirde makbul gazeteci olacaksınız" diye yazıyordu.
Yani Musa Kart'a hoşgörü istiyor, Osman Turhan'ı yerden yere vuruyor.
'Ulan'lı, 'be'li yazılar attırdığı için karikatürden anlamasını beklemiyoruz ama...
İnsan biraz tutarlı olur.
Not: Günün birinde Osman Turhan, 'Evet, içki içenleri köpeğe benzetiyorum' derse... Kadehimi bu itirafın şerefine kaldırırım!