BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Silikon Vadisi'nin yeri belli oldu

Microsoft'un patronu Bill Gates'in Türkiye ziyaretlerinde destek sözü verdiği Silikon Vadisi'ni Kurtköy'de açıyor.

Abone ol

Gelişmiş ülkelerdeki gibi üretimin yanı sıra keşiften para kazanmak isteyen Türkiye, Microsoft'un patronu Bill Gates'in Başbakan Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak geldiği 2006 ve 2008'deki ziyaretleri sırasında destek sözü verdiği Silikon Vadisi'ni Kurtköy'de açıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ arasında, Teknopark İstanbul'un yönetici şirketinin kurulması için ortaklık sözleşmesi imzalandı.

250 hektarlık alana kurulu, 1 milyon TL ile altyapısı hazırlanan Teknopark'a başvuru resmi olarak dün başlamasına rağmen, şu ana kadar yaklaşık 80 şirket çoktan müracaat etti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, başvuru yapan şirketlerin büyük çoğunluğunun havacılık alanında yoğunlaşmış olduklarını açıkladı. Yıllık 10 milyar dolar katma değer üretmesi planlanan merkezde devlet de her yıl 300 milyon dolar gelir elde edecek. Havacılık, uzay, deniz, bilişim, biyo ve nanoteknolojileri üzerine yoğunlaşılacak teknoparkın içinde 20 hektarlık bir alan ise uluslararası büyük yatırımcı firmalara ayrıldı.

Protokole imza atan İTÜ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, teknoparkın yerli uçak üretimini müjdelediğini, bunun potansiyele bakıldığında hiç de şaşırtıcı olmadığını dile getirdi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise uçak üretimi için "Bu bizim hedefimiz. Ayrıca TÜBİTAK Yüksek Kurulu'nda da hedef proje olarak uçak yapılması gündeme gelmişti. Bu müşterek hepimizin, elimizdeki teknolojik imkanları hiç kıskanmadan ortaya koyup bu projeye can vermemiz lazım." diye konuştu. Türkiye'nin artık geliştirdiği son teknolojiyi seri şekilde üretebilecek konuma ulaştığını vurgulayan Bakan, Teknopark'ın Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yanı başında yer aldığını hatırlatarak, "Burası hem İstanbul hem hava, deniz, kara. Ar-Ge şirketleri ve akademik dünya da burada. Bu potansiyelde KOBİ'lerimizin hızlanmasını sağlayacağız." dedi.

Teknopark yönetiminde Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yüzde 45, İTO'nun yüzde 40, HEAŞ'ın yüzde 13, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yüzde 1 payı bulunacak. Türkiye'de 37 Teknopark bulunuyor. Bunların 23'ü faal durumda. 12 bin çalışan istihdam ediliyor ve 600 milyon dolarlık ihracat geliri sağlanıyor. Faaliyet gösteren 23 teknoparkta toplam çalışan şirket sayısı bin 200. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Teknopark için İTO olarak 50 milyon lira kaynak ayırdıklarını açıkladı.

Asıl gayelerinin iş dünyası ile geliştirilen teknolojiler arasındaki iletişimi sağlamak olduğunu ifade eden Yalçıntaş, oda olarak Teknopark'a 5 bin metrekarelik kuluçka merkezi ile bir araştırma merkezi inşa edeceklerini belirtti. KOBİ'ler ve girişimci adayları için de fon oluşturacaklarını, öğrenciler için staj ve burs imkanı sağlayacaklarını belirtti. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, yeni teknoparkta 30 bin nitelikli personel istihdam edileceğini söyledi.