BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sigortalıya ücretsiz tedavi yalanı

Sigortalı ek ücret olmadan tedavi edilmiyor. Devlet önlem düşünüyor...

Abone ol

Devlet hastanelerdeki yığılmayı önlemek amacıyla özel hastanelerden sonra özel tıp merkezlerini de devreye sokmuştu. Geçtiğimiz mayıs ayında söz konusu sağlık kuruluşlarının temsilcileriyle anlaşma yapıldı. 'Sigortalıya ücretsiz tedavi' uygulamasının 15 Haziran'dan itibaren başlaması kararlaştırıldı. Hatta, özel tıp merkezi yöneticileri, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Birol Aydemir'e teşekkür ziyaretinde bulundu. Uygulamadan hem vatandaşların hem de sağlık kuruluşlarının yararlanması öngörülmüştü. İki bin uzman doktora rağmen atıl durumdaki tıp merkezleri bu sayede işlerlik kazanacaktı. 30 bin insanın çalıştığı sektör rahatlayacaktı. Ayrıca özel hastanelerle aradaki haksız rekabet giderilecekti. Uygulamanın kamuoyuna ilan edilmesiyle birlikte, özel tıp merkezleri hasta sayısını yüzde 100 artırdı. Poliklinik sayısı da ikiye katlandı. Ancak kısa süre içinde vatandaşlardan itirazlar gelmeye başladı. Bir vatandaş şikayetini şu sözlerle dile getirdi: "İki ay önce gittiğimiz merkez para almadı üstelik bizimle çok iyi ilgilendi. Ancak, daha sonra gittiğimiz başka bir merkezde her kalemden fark ücreti aldılar."

'Sözümüzün altında kaldık'

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkanı Ahmet Karataş'ın verdiği bilgiye göre tıp merkezlerine gelen hastaların yüzde 90'ını sosyal güvencesi olanlar ve masrafları devlet tarafından karşılananlar oluşturuyor. Buna rağmen kendi merkezinde de fark ücreti aldığını belirten Karataş, 4 bin YTL olan doktor maaşlarının 10 bin YTL'ye çıkmasından yakınıyor. Devletin kendilerine yapacağı geri ödemeleri geciktirdiğini de ileri süren Karataş, "Bütün bunlar vatandaştan fark ücreti almamıza sebep oldu. Sözümüzün altında kaldık. Hasta faturalarının devlet tarafından karşılanması halinde ücretsiz tedaviye yeniden geçilecek. Şu durumda katkı payı almazsak tıp merkezlerini kapatıp gitmemiz gerekir." görüşünü dile getiriyor.

SGK Başkanı Birol Aydemir, anlaşma yapılmasının ardından tıp merkezlerine 'katkı payı' uyarısı yapmıştı. TÜMSAD'ın toplantısında merkez yöneticilerine 'SSK ve Bağ-Kur'lulara katkı payı almadan hizmet sunmaya hazırız' şeklindeki sözlerini hatırlatan Aydemir, "Vatandaştan katkı payı almayacağınıza söz verdiniz. Eğer fark isterseniz ya da sistemi suiistimale yönelirseniz biz de gereğini yaparız." demişti.

Özel hastanede bir doktor, günde en fazla 50 hastaya bakabilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni dönemde hizmet kalitesini artırmaya dönük adımlar atacak. Bu amaçla özel hastanelerde çalışan doktorların bir günde bakabilecekleri hasta sayısı 50 ile sınırlandırıldı. Özel hastaneler bu sayı geçse bile 50 üzerindeki hastalar için ödeme yapmayacak. Böylece doktorların, her bir hastaya daha fazla zaman ayırması amaçlanıyor.

Kaynak: ZAMAN