BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  DÜNYA

Buzlar eridi yol kısaldı

Kuzey buz denizi fazla eridi. Böyle olunca Atlas'tan Pasifik'e geciş açıldı..

Abone ol

Avrupa Uzay Ajansı ESA, Kuzey Buz Denizi’ndeki erime sonucu buzulların kapladığı alanın, uydudan ölçümlerin başladığı 1978’den sonraki en alt seviyesine indiğini ve Avrupa’dan Büyük Okyanusa kutup üzerinden kestirme deniz yolunun açıldığını duyurdu.

ESA’nın internet sitesinde, açılan deniz yolları uydu fotoğraflarıyla gösterildi. ESA tarafından yapılan açıklamaya göre, tarihsel olarak geçişin mümkün olmadığı, “Kuzey Buz Denizi Kuzeybatı Geçişi” adlı rota, buzulların erimesi sonucu, Avrupa-Asya, Atlas-Pasifik okyanusları geçişlerine artık tamamen açık hale geldi.

Denizcilik şirketlerinin yıllardır açılmasını umdukları rotanın uydu fotoğraflarını yayımlayan ESA, bölgenin artık “denizciliğe tamamen elverişli olduğunu” duyurdu.

Denizcilik firmaları, Kuzeybatı Geçişi’nin, Kanada’nın kuzey kıyılarından Panama Kanalı’na en ucuz gemi seferini sağlayacağını da hesaplıyor.

ESA’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Danimarka Ulusal Uzay Ajansı’ndan Leif Toudal Pedersen, Kuzey kutbundaki buzul erimesinin “aşırı” dereceye ulaştığını vurguladı ve bölgedeki buzulların 3 milyon kilometre gibi “çok düşük” bir alana indiğini belirtti.

Bu seviyenin, daha önce en düşük alanın 4 milyon kilometre kare olarak ölçüldüğü 2005 ve 2006 yıllarından bile “1 milyon kilometre kare daha az olduğu” vurgulandı.