BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.464,56
HABER /  GÜNCEL

Sigaraya 9 milyar dolar

Gebze Belediyesi’nin konferansında konuşan Dr. Esra Sönmez Duman, sigaraya harcanan paraya değindi

Abone ol

Gebze Belediyesi’nin Düzenlediği “Sigara veya Sağlık “ konulu konferansta konuşan Dr. Esra Sönmez Duman, Türkiye’nin sigaraya yılda 9 milyar Dolar harcadığını söyledi. Gebze Belediyesi’nin Gebze Yeşilay Şubesi ile birlikte 1-7 Mart “Yeşilay Haftası” dolayısıyla düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Anadolu Sağlık Merkezi Doktoru Esra Sönmez Duman, öğrencilere çağımızın en önemli sorunlarından biri olan sigaranın zararları hakkında slayt gösterisi eşliğinde çarpıcı bilgiler verdi.

Dr.Duman, Belediye Kültür Salonu’ndaki konferansta ülkemizde sigaraya günde 17 milyon Dolar para harcandığını belirterek “bu rakam yılda 6,5 milyar doları bulurken, sigaradan kaynaklanan sağlık sorunları için ise 2,5 milyar dolar harcıyoruz. Sigara için yılda toplam, 9 milyar dolar para harcıyoruz. Ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunları ve dış borçlarımızı düşündüğümüzde harcanan bu paranın büyüklüğü daha çarpıcı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Sigaradan 100 Bin İnsan Ölüyor Ülkemizde yaklaşık 17 milyon sigara bağımlısının olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Esra Sönmez Duman, ülkemizde trafikten yılda 6-7 bin insan ölürken sigaraya bağlı nedenlerden ise 100 bin insanın öldüğünü, bu rakamın tüm dünya ölçeğinde ise 4 milyonu bulduğunu kaydetti. Yapılan son araştırmalarda sigaraya başlama yaşının 11’e düştüğünün altını çizen Duman, son dönemlerde özellikle kadın ve çocukların sigaraya özendirilmeye çalışıldığını söyledi. Sigaraya başlama nedenleri hakkında da bilgi veren Dr.Esra Sönmez Duman, bunun başlıca nedenlerinin, özenti, aile bireylerinin sigara içmeleri, aile içi mutsuzluk, arkadaş çevresi, merak ve psikolojik nedenler olduğunu vurguladı.

Dr. Esra Sönmez Duman, Sigaranın gerek ekonomik, gerek bireysel ve gerekse toplumsal olarak bugün tüm dünyada çok büyük bir sorun olduğunu ve bu sorunla herkesin mücadele etmesi gerektiğini ifade ederek, sigarada nikotinin yanı sıra 3885 toksik madde bulunduğunu söyledi. Sigarada bulunan zararlı maddelerin bazılarının bir anda yüksek dozda insana verilmesi halinde ölüme yol açtığının altını çizen Duman, sigara içmenin bundan tek farkının, insanı yavaş yavaş ölüme götürmesi olduğunu söyledi.