BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Amerikada casus skandalı

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin eski başdanışmanı Lewis Libby suçlu bulundu.

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin eski başdanışmanı Lewis Libby, Washington'u sarsan, "bir gizli ajanın kimliğinin medyaya sızdırılması" skandalında adaleti engellemek, yeminli yalan ifade vermek ve soruşturma sırasında yalan söylemekten suçlu bulundu.

Washington'da haftalardır süren davanın sonunda jüri, Libby'yi söz konusu maddelerden oluşan 5 ithamın 4'ünden suçlu bulduğunu açıkladı. Bu kararın ardından Libby'ye 25 yıla kadar ağır hapis cezası verilebileceği belirtiliyor, ancak adli kaynaklar cezanın çok daha az olmasının beklendiğini ifade ediyor.

Libby'nin avukatları da karar itiraz edeceklerini bildirdiler. Casus skandalında gizli ajan Valerie Plame'in kimliğinin, Başkan George Bush yönetiminin üyeleri tarafından medyaya sızdırıldığı iddiası Washington'u derinden sarsmıştı.

Olayla ilgili olarak Libby hakkında Plame'in isminin basına sızdırılmasından değil, söz konusu suçlardan dava açılmıştı. Jürinin kararını açıklamasından sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Bush'un karara saygı, ancak Libby ve ailesi için üzüntü duyduğu belirtildi.