BIST 10.110
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.408,57
HABER /  GÜNCEL

Sigara yasağında taviz olur mu?

19 Temmuz'da yasak genişleyecek... Restorant ve eğlence yerleri özel tavizler bekliyor. Yasanın mimarından net yanıt var.

Abone ol





İNTERNETHABER

ANKARA -
19 Temmuz’da sigara yasağı kahvehaneleri ve nargile salonlarını da kapsayan şekilde genişletilerek uygulanacak. Hükümet, bu konuda hiçbir taviz vermemeye kararlı. Yasağın delinmesi için aromalı nargile kullanımı ve salonlarda klima kullanılarak sigara içilmesine izin vererek yasağı delmeye çalışanlara da göz açtırılmayacak.

YASANIN MİMARI
Sigara yasağı yasasının mimarı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AKP’li Cevdet Erdöl, kapalı mekanların da sigara yasağı kapsamına dahil edilmesinin uygulamasının durdurulması ya da ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Erdöl, 19 Temmuz itibariyle, kapalı mekanlarda sigara içilmesinin tamamen yasak olacağını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Temiz hava özgürlüğü, özellikle alış veriş merkezleri ve diğer kapalı mekanlarda ekonomik kayba yol açacağı eleştirileri doğru değil. Aksine bu uygulamanın ekonomik getirileri var. Alış verişe giden insanlar, sigara içilmiyor diye alış verişten mi vazgeçecekler? Bu uygulamadan dolayı alış veriş merkezleri ve diğer kapalı mekanların olumsuz etkileneceğini düşünüyorsanız, o zaman toplumun yalnızca yüzde 30'una hitap ediyorsunuz demektir. Peki diğer yüzde 70'lik bölüm ne olacak? Onların hukukunu nasıl koruyacaksınız? İçmeyeni de korumak lazım. Bizim gibi temiz hava özgürlüğünü yaygınlaştıran ülkelerde de ilk 2 ayda mekanların yüzde 10-15'lik bir kesimin etkilendiği görülmüş ama daha sonra eski seviyesinin üzerine çıkmış. Alış veriş merkezleri ve diğer kesimlerde alış veriş oranının artacağını düşünüyorum. Bütün dünyada böyle olmuş.''

KLİMA ÇÖZÜM DEĞİL
Kapalı mekanda sigara içilmesi için “'klima uygulaması” getirilebileceği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Erdöl, ''Çünkü, sigaranın insana verdiği zararı, kanserojen etkileri engelleyecek bir klima henüz icat edilmiş değil'' dedi. Bunun yanında böyle bir uygulamanın iş yerleri için büyük miktarda ek masraflar getireceğini bildiren Erdöl, bir alış veriş merkezi ya da kahvehanede sigara içilen ve içilmeyen bölümün ayrılmasının, içilmeyen bölüme klimalar konulmasının maliyetinin yüksek olduğunu anlattı. Erdöl, bu yöntemin insan sağlığına bir getirisinin bulunmadığını gibi esnafa böyle bir külfet yüklemenin de doğru olmadığını söyledi. Tütün ürünü dışına çıkararak nargile içiminin kapalı ortamlarda sürdürülmesi için gündeme getirilen ''aromalı nargile'' fikrini de değerlendiren Erdöl, ''Bu yanlış ve uygulanamayacak bir düşünce. Bu mantıkla Türkiye'deki bütün kahvehaneler ''nargilehaneye'' dönüşür. Bu mantık, hukuken de mümkün değil'' diye konuştu.

YILDA 7 MİLYAR DOLAR
Erdöl, sigaranın gelecek 50 yıldaki sosyal maliyeti yaklaşık 350 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “Yılda ortalama 7 milyar dolar demek. Bu maliyet ortadan kalktığında önemli bir ekonomik kazanç olacak” diye konuştu.