BIST 10.557
DOLAR 32,17
EURO 35,13
ALTIN 2.431,68
HABER /  SAĞLIK

Sigara alışkanlığı artıyor

Ülkemizde sigara içen insan sayısı hızla artıyor. Kadınların yüzde 25’i, erkeklerin ise yüzde 66’sından fazlası sigara içiyor.

Abone ol

Sigaranın, başta akciğer ve gırtlak kanseri olmak üzere “boyun, mide, pankreas, mesane ve rahim ağzı kanserleri ile kalp damar hastalıkları, beyin kanaması, akciğer hastalıkları, astım, amfizem, gastrit ve reflü gibi pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Nermin Başarer, sigara içme alışkanlığının giderek yaygınlaştığının altını çizdi.

Kulak burun boğaz hastalıklarında kanser ve kanser dışı, sinüzit, farenjit, reflü, horlama gibi hastalıklarda en büyük etkenlerden birinin sigara olduğunu vurgulayan Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nermin Başarer, alkol alımının sigaranın zararlı etkilerini körüklediğini, akciğer ve gırtlak kanserlerinin yüzde 90’ının sigara içmemekle önlenebileceğini bildirdi.

GIRTLAK KANSERİ BİRİNCİ SIRADA
Prof. Dr. Başarer, İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı’nda son 5 yılda cerrahi tedavi uyguladıkları 453 vakalık seride, hastaların yüzde 16’sını kadın, yüzde 84’ünü de erkek hastaların oluşturduğunu belirterek, bu tedaviler içinde gırtlak kanserinin 293 vaka ile birinci sırada yer aldığını ve bu hastaların yüzde 100’ünün uzun yıllar sigara içen kişilerden oluştuğunu söyledi. Ağız boşluğu kanserinin 143 vaka ile ikinci sırada yer aldığını ve bu hastalarda sigara ile birlikte alkol alımına sıklıkla rastlandığını ifade eden Başarer, 453 vakalık serinin tümünde yüzde 90’dan fazla oranda sigaranın birinci etken olarak görüldüğünü kaydetti.

SİGARA ERKEN ÖLÜME NEDEN OLUR
Söz konusu hastalarda kansere rastlanma sıklığında, birinci sırayı 50-60 yaş arasının, ikinci sırayı 60-70 yaş ve üçüncü sırayı da 40-50 yaş arasının aldığını vurgulayan Nermin Başarer, “Akciğer ve gırtlak kanserlerinin yüzde 90’ı sigara içmemekle önlenebilir” değerlendirmesinde bulundu. Başarer, sigaranın özellikle insan organizmasının tümüne zarar verdiği, hayat kalitesini bozduğu, erken ölümlere neden olduğunu belirtti.

SİGARA ÜRETİM VE TÜKETİMİNDE 6. SIRADAYIZ
Türkiye’nin şu anda sigara üretim ve tüketiminde dünyada 6. sırada bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Başarer, 1970-1990 yılları arasında gelişmiş ülkelerde sigara kullanma oranı yüzde 25 azalma gösterirken, geri kalmış ülkelerde ortalama yüzde 10, Türkiye’de ise yüzde 13 civarında artış göstermesinin, özellikle genç nüfusu açısından “çok vahim” olduğunu bildirdi. Başarer, “Türkiye genelinde yüzde 50’ye yakın bir sigara içme oranı var. Türkiye’de ve gelişememiş ya da gelişmekte olan ülkelerde sigara reaktif döneme girdi. Ülkemizde artık 18 yaşından sonra kadınların yüzde 25’i, erkeklerin ise yüzde 66’dan fazlası sigara içiyor” dedi.