BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Şifre iddiasının sahibi konuşmuyor

ÖSYM’nin hazırladığı soru kitapçığında şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya atan avukat iddiayı yalanlamasının ardından geri adım attı.

Abone ol

1 milyon 700 bin öğrencinin 27 Mart tarihinde katıldığı YGS’de ÖSYM’nin hazırladığı soru kitapçığında şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya atan avukat Ayla Varan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in iddiayı kesin bir dille yalanmasının ardından geri adım attı.

Basın karşısına çıkarak ‘hodri meydan’ diyen Demir’e dersanelerden de destek gelince Varan, konuşmamayı seçti. Artvin’de avukatlık yapan Ayla Varan, ÖSYM’nin yaptığı açıklama sonrasında Star gazetesine verdiği yanıtta, “Çocuğum hastalandığı için yayınlanan aday kitapçıklarını incelemeye fırsatım olmadı. Bundan sonra konuşmak istemiyorum. Öğretmenler artık kitapçıkları incelerler” diye konuştu.

UYGULAMA DAHA ÖNCE DE YAPILDI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in talimatıyla tüm öğrencilerin sınav kitapçıkları ÖSYM’nin resmi web sitesinde yayınlanmaya başladı. Bu kitapçıkları incelemeye başlayan eğitimciler, iddia edilen şifre yönteminin kitapçıkta uygulanamadığını belirttiler. Şifrenin sadece basına dağıtılan kitapçıkta uygulandığını söyleyen eğitimciler, geçtiğimiz senelerde de bu tarz yöntemlerin uygulandığının ve bunun ilk kez olmadığının altını çizdi. Eğitim uzmanları, hafta sonu yapılan Açıköğretim sınavlarında bile öğrencilerin şifreleme aramaya başladığını söyledi. 

ANKARA KİTAPÇIKLARININ HEPSİ TEMİZ ÇIKTI

Fen Bilimleri Dershanesi  Rehberlik Başkanı Cihan Yeşilyurt: ÖSYM’nin sitesi 1 milyon 700 bin kitapçığın tamamını koyması zaman alacak. Ama ilk sunulan Ankara ilinin kitapçıklarını inceledik ve hiçbir kitapçıkta şifreleme yöntemine rastlamadık. Basına her yıl bir tane özel kitapçık dağıtılır ve her yıl bir farklı bir şifreleme yöntemi olur. Sanki ilk kez oluyormuş gibi şaşırmanın anlamı yok. YGS, cevap anahtarında da şifreleri olmayan bir sınavdır. Öğrenciler kafalarındaki soru işaretlerinden kurtularak LYS’ye hazırlanmalıdır.

Eğitim yazarı Turgay Polat: İki gündür 250’ye yakın kitapçık inceledim ve hiçbirinde iddia edilen şifreleme yöntemine rastlamadım. Matematikte bazı kitapçıklarda 2-3 soruda yöntem doğru sonuç verebiliyor ama bu zaten her zaman olabilecek bir olasılık. ÖSYM’nin bu kadar üzerine gidilmesinin sebebi KPSS’nin ardındaki sis perdesinin kalkmamış olmasıdır. ÖSYM bu nedenlerle artık siyasallaşmış bir kurum oldu. Gündem yaratılıyor.

HÜKÜMET DOĞRU OLDUĞU KANAATİNDE

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten de ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’e destek geldi. Demir’in açıklamalarını inandırıcı bulduğunu ifade eden Bakan Cemil Çiçek “Açıklamanın doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunu daha önce ifade etti. Çünkü neticede işin başındaki kişiler, bu işin sorumluluğunu bilen ve sorumluluk taşıyan insanlardır. Bu iddiaların doğru olmadığı kanaati bizde de var. Zaten savcılık da kendiliğinden bir inceleme başlatmış durumda” dedi.

İDDİA EDİLEN SİSTEM ÇALIŞIYOR

Şifre olduğu iddia edilen sisteme göre cevap şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru cevap çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ‘E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da cevap en küçük rakam. Matematikteki 40 sorudan bu sistem uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor.Yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözmek mümkün oluyor.