BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Shelle uğra araçtan inme

Shell ve Garanti Bankası işbirliğiyle istasyonlarda bir ilke imza atılıyor.

Abone ol

Shell, Garanti Bankası işbirliğiyle bu kez de kredi kartıyla “Araçta Ödeme” Sistemini Türkiye’de ilk kez hayata geçiriyor…

Shell ve Garanti Bankası’nın ortak projesiyle Akaryakıt sektöründe ilk kez bir kredi kartıyla, akaryakıt ödemeleri araçtan inmeden yapılıyor

Teknolojinin hayatı kolaylaştıran gelişmelerini akaryakıt alımlarında bir ayrıcalık olarak sunan Shell ile ödeme sistemlerinde öncü ürünlerin sahibi Garanti Bankası, Türkiye akaryakıt sektöründe bir ilke imza atarak, kredi kartıyla “Araçta Ödeme” sistemini hayata geçirdi. Yeni sistemle, 15 Ocak 2008 tarihinden itibaren Shell akaryakıt istasyonlarında kredi kartı ile akaryakıt alan müşteriler, kasaya gitmeden ve araçtan inmeden; pompa görevlisinin sunduğu POS makinesine şifrelerini girerek ödemelerini yapabiliyor.

Garanti’nin Bankası’nın kabul ettiği tüm Visa, MasterCard, CUP, Diners, JCB, American Express logolu kartlar bu hizmetten faydalanırken Bonus, Flexi, Shop & Miles ve American Express, Garanti Ticari Kartlar ve ParaCard ile yapılan ödemelerde kart sahipleri kart çeşitidine göre Bonus, Uçuş Mili ve MR puan kazanıyorlar. İlk önce Türkiye’de belirlenen bazı Shell akaryakıt stasyonlarında uygulamaya giren yeni sistem, kısa süre içerisinde Shell’in Türkiye genelindeki akaryakıt istasyonlarında hayata geçecek.

Konuyla ilgili konuşan Shell & Turcas Petrol A. Ş. Türkiye Perakende Satışlar'dan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ahmet Erdem, Türkiye’ye güveninin ve yatırım yapma kararlılığının sonucunda 2006 yılında Turcas Petrol ile “Shell & Turcas Petrol” ortak girişim şirketini kuran ve ardından pek çok öncü projeye imza atan Shell’in şimdi de Garanti Bankası işbirliği ile kredi kartıyla “Araçta Ödeme” Sistemi’ni, hem Türkiye de hem de 140 ülke arasında ilk kez hayata geçirdiğini söyledi.

Shell ve Garanti Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen “Araçta Ödeme” Sistemi’nin akaryakıt sektöründe lokomotif bir nitelik taşıyacağını bildiren Erdem, Türkiye akaryakıt sektöründe bir banka kredi kartıyla ilk kez uygulanmaya başlayan sistemin, Garanti Bankası iş birliği ile en yaygın ve kullanımı en kolay ve pratik uygulama olduğunu kaydetti.

Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Akaryakıt sektöründe tüketiciler, çeşitlilik açısından en gelişmiş ve kendisine en rahat koşulları sağlayan istasyonları tercih ediyor. Shell olarak bizler de müşterilerimize, kaliteli yakıt sunma sözünü verirken, bir diğer taraftan da sunduğumuz hizmetlerle istasyonlarımıza geldiklerinde kendilerini mutlu ve rahat hissetmelerini, yakıt alımlarını pratikleştirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla bugüne kadar, yine ilk kez Shell tarafından geliştirilen “Taşıt Tanıma Sistemi” başta olmak üzere pek çok yeni hizmeti müşterilerimizle buluşturduk. Bu kez de akaryakıt alımlarında fazla vakit harcamak istemeyen müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak, kredi kartıyla “Araçta Ödeme” ismiyle yepyeni bir sistemi müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu sistemin, 140 ülke arasında faaliyet gösteren Shell şirketleri içerisinde ilk kez Türkiye’deki müşterilerimizin tecrübe etme fırsatını yakalaması ise bizleri ayrıca gururlandırıyor.”

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, “Garanti Bankası olarak, üstün teknolojik altyapımızla sunduğumuz yenilikçi ürünlerimizin yanı sıra, ödeme sistemlerini hayatın her alanına taşıyacak, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak öncü uygulamaları ve işbirliklerini de ardı ardına hayata geçiriyoruz. Shell ile ortak çalışmamız da bu felsefenin son ürünü...

Yeni sistemle, 10 milyonu aşkın Bonus, Flexi, Shop & Miles ,American Express Card, Ticari Kart ve ParaCard sahipleri, istasyonlarda vakit kaybetmeden ve araçlarından dahi inmeden ödemelerini yaparken Bonus, Mil ve MR puan kazanabilecekler. Bu sistemi şuanda birçok firma hataya geçirmeye çalışıyor fakat tüm sistem alt yapsı ile bugünden itibaren müşterilerimize araçlarından inmeden ödemelerini yapabilecekleri ilk çalışmayı müşterilerimize sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu tür öncü işbirlikleri aracılığıyla, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun ve yaratıcı ödeme çözümlerini sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Kart sahipleri akaryakıt alımı yaptıkları pompa numarası, ön saha görevlisi tarafından POS terminaline giriliyor. POS terminalinin ekranında müşterinin ne kadar yakıt aldığı ve tutarı belirdikten sonra, pompa görevlisi tarafından ödeme tahsis ediliyor. Herhangi bir kredi kartı işleminden farkı olmayan sistemde, kredi kartı sahipleri, akaryakıt alımlarının gerçekleştiği pompa cihazının yakınlarında bulunan POS terminaline, şifrelerini girerek ödemelerini yapabiliyor. Alım bilgilerinin, manuel bir işlem olmadan bu şekilde otomatik olarak banka POS terminaline iletilmesi sektörde bir ilk’i temsil ediyor. Kablosuz (Wireless) sistemiyle çalışan, çevre ve insan güvenliği için zorunlu olan Zone 2 sertifikasına sahip Verifone POS terminali, alınan akaryakıt miktarını otomatik olarak algılayarak insan hatasına imkan tanımıyor.

Shell Club Smart Card’lılar kazanmaya devam edecek

“Araçtan İnmeden Ödeme” sisteminde kullanılabilecek şekilde geliştirilen “Verifone POS” terminaliyle, Shell Club Smart Card sahipleri, kartlarını kullanmaya devam edebilecek. Shell müşterileri, Smart Card’larının kredi kartları gibi POS terminaline okutulması yöntemiyle Shell Smart puanlarını araçlarından inmeden kazanabilecek. Böylece, sadakat kartı işlemi ve kredi kartı işleminin aynı süreç içinde daha kısa sürede tamamlanması da sektörde bir ilki oluşturacak.