BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

SGK, 'öldü' gösterip maaşını kesti

SGK, 'öldü' diye 74 yaşındaki kadının maaşını kesti

Abone ol

Sivas'ta geçen yıl vefat eden eşinin maaşı bağlanan 74 yaşındaki Suzan Kurur, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan(SGK) çocuklarına gelen bildirim ile şok oldu.

SGK kayıtlarına 'Öldü' olarak geçen yaşlı kadının maaşını keserken, ödenen 2 aylığı da geri istedi.

Kent merkezinde Yüceyurt Mahallesi'nde yaşayan 7 çocuk annesi 74 yaşındaki Suzan Kurur geçtiğimiz yıl TCDD işçi emeklisi eşi Selahattin Kurur'u kaybetti. Kısa süre sonra Selahattin Kurur'un 750 TL'lik emekli maaşı eşi Suzan Kurur'a bağlandı. Kurur, aradan geçen zaman içinde ölen eşinin emekli maaşını düzenli olarak aldı. Ancak SGK, 2 ay önce Suzan Kurur'un çocuklarına bir ihbarname gönderdi.

İhbarnamede Suzan Kurur'un vefatı nedeniyle maaşın kesileceği, geriye dönük ödenen 2 aylık 1500 liranın da tekrar kuruma ödenmesi aksi takdirde icra takibi başlatılacağı ifadesi yer aldı. Gönderilen ihbarnamede öldüğünün yazdığını gören Suzan Kurur şok yaşadı. Yaşadığını ispatlamak üzere dilekçe ile SGK'ya başvuran Suzan Kurur sonuç elde edemedi. SGK kayıtlarında ölü gözüktüğü için maaş alamadığını ve zor durumda kaldığını belirten Suzan Kurur, "Eşim öldükten sonra emekli maaşını ben almaya başladım. Ancak 2 ay önce gelen ihbarnamede öldüğüm ve bu nedenle maaşımın kesildiği ifadesi yer alıyordu. Çok şaşırdım. Şimdi maaşımı alamıyorum. Ben şeker ve tansiyon hastasıyım. Sürekli kullanmam gereken ilaçlarımı eczaneden alamıyorum. Sağlığım bozuldu. Çok zor durumdayım. Yetkililere gittim 'Ben yaşıyorum' dedim ancak ilgilenmediler. 'Ben sağım neden bana ölü dediler' diye düşündüm. Benim yerime biri mi öldü yoksa ben mi başka birinin yerine öldüm anlamadım. Bu para bana eşimden kalan para, o yüzden yetkililerden bu durumu düzeltmelerini rica ediyorum. Beni mağdur bırakmasınlar." dedi. Kayıtlarda ölü gözüktüğünü duyunca tansiyonun yükseldiğini belirten Kurur, "Sağ adamı öldürüyorlar bu nasıl iş." diye konuştu. Geriye dönük 2 aylık maaşın çocuklarından yersiz ödeme yapıldığı gerekçesi ile tekrar istenmesine de bir anlam veremediğini belirten Kurur, "Benim çocuklarım da zor durumda kaldı. İlaç yok, para yok, huzur yok, sağlık yok. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Olayın kendilerine iletildiğini belirten Sivas SGK İl Müdürlüğü yetkilileri ise konunun kurum merkezinden kaynaklanan bir hata olduğunu, gerekli görüşmelerin yapıldığını ve yanlışlığın en kısa zamanda düzeltilmesi için gerekli işlemlerin başlatılacağını bildirdi.

Kaydın düzeltilmesinin ardından yaşlı kadına ödenmeyen aralık ve ocak maaşlarının da verileceği ifade edildi.