BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.398,16
HABER /  POLİTİKA

Sezerin önünde iki seçenek var

İktidar ve Anavatan işbirliğiyle 367 engeli aşıldı. Çankaya devrimi Sezer'in önünde. Peki şimdi ne olacak?

Abone ol

Kafa karışıklığına gitmeden söyleyelim. Sezer'in vetosu sadece süreyi uzatacak. Onaylamasa bile referanduma götürecek. Neticede cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmasında son sözü halk söyleyecek.

Sezer 15 gün içinde karar verecek
 
Paketin Cumhurbaşkanı'na sunulduğu günden 1 gün sonra, Sezer'in 15 günlük süresi işlemeye başlayacak. Bu durumda Sezer'in 26 Mayıs'a kadar paketi inceleme yetkisi bulunuyor.
 
Sezer 26 Mayıs'ta paketi veto ederse, Meclis'te Anayasa Komisyonu değişiklik paketini tekrar görüşecek. Aynen geri gönderilmesi beklenen paketin Meclis'ten çıkma tarihi ise en erken 1 Haziran.
 
Paket 330 ile 367 arasında oy alırsa, otomatik olarak halkoylamasına sunulacak. Eğer 367'nin üstünde oyla kabul edilirse, Cumhurbaşkanı ikinci kez önüne gelen paketi isterse referanduma götürebilecek.
 
Sezer "referandum" derse, Anayasa'ya göre bunu önce Resmi Gazete'de yayımlatacak. Yasaya göre, bundan sonra, en iyimser takvimle 120 gün sonra yani 7 Ekim Pazar günü halk oylaması yapılabiliyor.
 
120 günlük süre kısaltılabilir

AK Parti'nin gerekirse halkoylamasıyla ilgili yasayı değiştirebileceği - 120 günlük süreyi kısaltabileceği - konuşuluyor. Yapılacak bu düzenleme şimdilik tartışmalı.
 
AK Parti Anayasa paketine referandumu öne çekebilmek için de bazı maddeler koydu ancak Anayasa değişikliği halen yürürlüğe girmemiş olacağı için bunun uygulanamayacağını ifade edenler bulunuyor.
 
Ayrıca, referandum yasasında yapılacak değişikliğin de yine Sezer'in onayına sunulması gerekecek. Sezer bu yasayı da veto edebilir.
 
Tüm bu ihtimaller referandum sandığının 22 Temmuz'da halkın önüne konulmasını zora sokuyor.