BIST 10.047
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.400,03
HABER /  POLİTİKA

Sezerden bir veto daha

Cumhurbaşkanı Sezer tütün piyasasıyla ilgili yasa değişimini görüşülmek üzere Meclis'e gönderdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, tütün piyasasıyla ilgili değişikliği veto gerekçesinde, idare hukuku ilkelerine göre oluşturulan bir idari işlemin, yalnızca para cezası yaptırımı içermesine bakılarak denetiminin idari yargı alanından çıkartılıp adli yargıya bırakılmasının, Anayasal kurallar nedeniyle olanaklı görülemediğini bildirdi.

Sezer, 5588 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u, "4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına, 4046 sayılı Kanunda ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8'inci maddesi"nde değişiklik yapan 28. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için, TBMM'ye geri gönderdi.

Anayasa kuralları karşısında, idari yargının görev alanına giren bir uyuşmazlığın çözümünde adli yargının görevlendirilmesi konusunda yasa koyucunun takdir hakkının bulunmadığını belirten Sezer, Anayasa'nın 155. maddesinde de yasa koyucuya verilen takdir yetkisinin idari yargı yerini belirlemekle sınırlandırıldığını anımsattı.

Bu nedenle, bir idari işlemden doğan uyuşmazlığa ilişkin davanın idari yargı yerinde görülmesinin anayasal zorunluluk olduğunu kaydeden Sezer, "İdare hukuku ilkelerine göre oluşturulan bir idari işlemin, yalnızca para cezası yaptırımı içermesine bakılarak denetiminin idari yargı alanından çıkarılıp adli yargıya bırakılması da, yukarıda açıklanan anayasal kurallar nedeniyle olanaklı görülemez" dedi.

Cumhurbaşkanı sezer, incelenen yasanın yine aynı maddesi ile değişik 4733 sayılı Yasa'nın 8. maddesinin (B) fıkrasının birinci bendinin ilk tümcesinde "aykılığın" ve (a) alt bendinin başlangıcında "tütüm" sözcüklerinin geçtiğini belirterek, bu sözcüklerin de sırasıyla "aykırılığın" ve "tütün" biçiminde düzeltilmesinin, yasada maddi hata bulunmaması yönünden uygun olacağını bildirdi.