BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.406,04
HABER /  POLİTİKA

Sezer veto ederse zor

AK Parti Anayasa değişikliği paketine son şeklini verdi. İktidar ve Anavatan'ın paketi yarın Genel Kurul'a geliyor.

Abone ol

AK Parti tarafından hazırlanan, Anavatan Partili milletvekillerinin de destek verdiği Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Anavatan Partili 9 milletvekilinin de imza attığı Anayasa değişikliği teklifi, cumhurbaşkanının 5+5 sistemiyle ve halkoyuyla seçilmesini öngörüyor. Değişikliğin ilk tur oylaması yarın yapılacak.

PAKETTE NELER VAR?
Toplantı yeter sayısı 367 yerine 184 olacak
Anayasa'nın "seçimlere bir yıl kala çıkan yasalar ilk seçimde uygulanmaz" hükmü de iptal ediliyor.
Teklifle, genel seçimler 5 yılda bir yerine, 4 yılda bir yapılacak.
Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla indirilirken, "Bir kimse, en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir'' hükmü getiriliyor.
Cumhurbaşkanlığı'na, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.
Son milletvekili genel seçimlerinde yüzde 10 barajını aşan partiler, bir arada aday gösterebilecek.
Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin bitiminden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.
Genel oyla yapılacak seçimde, salt çoğunluk geçerli olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü yeniden oylama yapılacak.
Oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan, cumhurbaşkanı seçilecek.
Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra, ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi 60 gün içinde yapılacak.

SEZER VETO EDERSE ZOR
Anayas değişiklik teklifi bugün Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşüldüğü takdirde, teklif üzerindeki birinci tur 5 Mayıs, ikinci tur görüşmelerin 7 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Onay için gönderildiği Cumhurbaşkanlığı'nda 15 gün inceleme süresi bulunuyor.

Veto edildiği takdirde YSK'nın açıkladığı nihai takvim nedeniyle tatile giren Meclis olağanüstü olarak en erken 24 Mayıs'ta toplanacak. Paket, önce yeniden Anayasa Komisyonu'nda, daha sonra iki tur halinde Genel Kurul'da görüşülecek. Bu da süreci 29 Mayıs'a kadar uzatacak.

Meclis paketi tekrar Sezer'e gönderecek. Sezer, eğer paket 367 oyla kabul edilmişse Anayasa gereği onaylayacak. Ancak Sezer'in teklifi referanduma sunma yetkisi de var. Referanduma gidilirse, süreç 15 Haziran'dan sonra başlayacağı için seçimle referandum sandığının yan yana konulması neredeyse imkansız hale gelecek.