BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,74
ALTIN 2.408,31
HABER /  POLİTİKA

Sezer ve hükümetin kozları

Sezer'in iade ettiği paket bugün ilk tur oylamasına çıkıyor. Sezer'in silahları neler? Hükümetin kozu ne?

Abone ol

Cumhurbaşkanını 5+5 sistemi ile halkın seçmesini ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketinin ilk oylaması saat 11’de toplanacak Genel Kurul’da yapılacak.

48 saat sonra perşembe günü Genel Kurul’da ikinci oylamaya geçilecek ve yasa bir kez daha cumhurbaşkanı Sezer’in önüne gidecek.

Cumhurbaşkanı 15 günlük inceleme süresinin ardından yasayı yeniden Meclis’e gönderemiyor. Ancak düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi ya da referanduma götürme hakkı var.

Yasalarda referandum süresi de 120 gün... AK Parti grubunun bu takvimi YSK’nın görüşü doğrultusunda 30 güne kadar çekme ihtimali bulunuyor.

Cumhurbaşkanı anayasal düzenlemeleri esastan yüksek mahkemeye götüremiyor. Ama şeklen bu hakka sınırlı da olsa sahip...

Düzenlemenin ivedilikle görülüp görüşülmemesi ve son oylamada yeterli çoğunluk olan 330 ve 367’nin sağlanamaması Sezer’e bu hakkı tanıyabiliyor.
Bu arada AK Parti grubu anayasa oylamalarının yapılacağı 28-31 Mayıs günlerinde 367 milletvekilinin Genel Kurul’da olması gerektiğine dikkat çekerek tüm bakan ve milletvekillerinin genel kurulda bulunmasını ve 2. oylama bitinceye kadar Ankara’dan ayrılmamasını istedi.