BIST 10.046
DOLAR 32,34
EURO 34,71
ALTIN 2.408,54
HABER /  GÜNCEL

Ev fiyatında şeyh farkı

İsmailağa cemattinin liderine veya camiye yakın oturmak isteyenler daha fazla kira ödüyor. Şeyhe komşu olmak pahalı...

Abone ol

Nakşibendi tarikatının İsmailağa Cemaati'ne komşu olmak için kesenin ağzını açmak şart. Cemaatin kalbi İsmailağa Camii'ne yakın oturmak isteyenler kirada 100-350 YTL, satılık konutta da yaklaşık 20 bin YTL daha fazla ödemek durumunda. İsmailağa Cemaati'nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun müridi olan bir emlakçı, "İnsanlar da gayet tabii Efendi Hazretlerine yakın olmak istiyor. Bakın burada bir Allah dostu var. Babanıza yakın olduğunuz zaman 10-15 bin YTL'yi düşünür müsünüz?" diyor.
Cemaatin internet sitesi "itibarhaber"de, satılık bir ev ilanı "İsmailağa Camii'ne yakın. Bu fırsat kaçmaz" şeklinde yer alıyor. Ev cemaatin hocalarından Mehmet Talu'ya ait.

Darüşşafaka Caddesi'ndeki giriş üstü tek daire, 240 metrekare. İsmailağa Camii'ne yaklaşık 400 metre. Pazarlıksız 500 bin YTL'ye alıcı bekleyen ev için, cemaat üyeleri siteye şu yorumları yazmış:

  • Gerçekten maddi durumum müsait olsaydı hemen alırdım. Sırf sultanıma komşu olmak adına. Rabbim dünyada nasip etmezse ahirette nasip eder inşaallah.
    • Rabbim hem dünyada hem ahirette komşu olmayı nasip eylesin. Dua edelim hepimize de Rabbim nasip eylesin Fatih'te oturmayı. Vesselam.
    • Nasip kısmet meselesi. Maddi durumum iyi olsaydı uçarak giderdim ama bakalım bunda da bir hayır vardır, hangi ihvana (TDK'ya göre: 1) Yakın dostlar, arkadaşlar. 2) Aynı okul veya tarikattan olan kimseler) nasip olacak bu ev.
    • Aşk bedel ister. Allah dünyada komşu eylemezse, inşaallah ahirette komşu eyler cümlemizi.
    • Çok isterdim evi alabilmeyi ama fiyatını sormaya bile çekiniyorum.

      Arz-talep meselesi

      Bölgedeki emlakçılar, cemaatin merkezine yakın yerdeki kiraların daha yüksek olduğunu anlatıyor. Bir emlak yetkilisi, elinde cemaat liderine yakın 70 metrekare olan 90 bin YTL'ye bir daire olduğunu belirtiyor. "Pahalı değil mi?" diye sorduğumuzda şu yanıtı alıyoruz:
      "Oraya yakın olmak isteyenler çok olunca, değerler artıyor. Başka yerde olsa aynı ev en fazla 70 - 75 bin YTL olur. Ev İsmailağa'ya yakın."
      Başka bir emlakçı da diğer bir evle ilgili olarak, "Arz-talep meselesi. Ev hem Efendi Hazretlerine yakın olduğu, hem de bakımlı olduğu için ücreti 220 bin YTL. Oraya yakın olmak isteyen 10 - 20 milyar (TL) fazla verebiliyor" diyor.