BIST 10.479
DOLAR 32,25
EURO 34,88
ALTIN 2.424,11
HABER /  DÜNYA

Sezer Rum basınında

Rum gazeteleri, Cumhurbaşkanı Sezer'in dün Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmaya geniş yer verdi.

Abone ol

Fileleftheros gazetesi, "Kürt Sorunu Nedeniyle Ankara İçin Belirsiz Adım-Çatışma, Üyelik Müzakerelerinde Komplikasyonlara Neden Olacak" başlığıyla yansıttığı haberinde, Cumhurbaşkanı Sezer'in konuşmasından bazı bölümlere yer vererek, "Erdoğan'dan sonra, Ankara'nın AB'ye üyelik seçeneği stratejisine ilişkin olası bir dönüşün ilkelerini belirleyen mesajlar verme bayrağını Sezer aldı. Türkiye, özellikle Kürt meselesi nedeniyle, Avrupa sürecinde komplikasyonları olacak çatışmaya doğru giden iç sorunlarla karşı karşıyadır. Gerek Erdoğan, gerekse Sezer 2007 seçimleri ışığı altında ve bu ortama sıcak bakan kamuoyundan gelen baskı nedeniyle milliyetçi tonlar ortaya koyuyor. Kamuoyuna yönelik resm3 açıklamalar, Brüksel'de ve Türkiye'deki gelişmeleri takip etmekte olan Yunan ve Kıbrıs Dışişleri tarafından not ediliyor. Edindiğimiz bilgilere göre, AB dönem başkanı Avusturya'nın 25'ler adına, niyetleri konusunda Ankara'nın nabzını tutmaya çalışacak. Komisyon'un teknokratları da buna paralel olarak ilgili raporları hazırlayacak" yorumlarına yer verdi.

Simerini gazetesi de, "Aynı Şeylerde Israr Ediyorlar", "Türk Akordu", "Sezer Erdoğan Tonlarında", "Ankara, Baskı Taktiği Aracılığıyla Çıkar Umarak Kıbrıs Sorunundaki ve AB'deki Gelişmeleri Çıkmaza Sürüklüyor" başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde, "Ankara'nın, Kıbrıs sorununda yeni müzakereler için zemin hazırlığının başlamasından başka herşeye hizmet eden, tezlerini yenilemek suretiyle çıkmazı idameye devam etmekte olduğunu" savundu.

Türkiye'nin taktiğinde, Avrupa'ya karşı yükümlülükleri ile Kıbrıs sorunundaki olası hareketleri bağdaştırmaktaki ısrarının yer aldığını yazan gazete, "Bilgi sahibi kaynaklara göre, bu sahne içerisinde Atina ve Lefkoşa, Avrupalı ortakları ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerini, Kıbrıs ve Yunanistan Hükümetleri'nin Türkiye'nin üyelik sürecine ve bu çerçeve içerisine koymaya çalıştıklarına ilişkin tezleri hakkında bilgilendirmeye yönelik diplomatik seferberliklerine devam ediyor. Ankara'da, Türk Başbakan Tayyip Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer de, Türkiye'nin, AB üyelik sürecinde yapmak zorunda olduklarını hayata geçirmek için, Kıbrıslı Türklerin sözde izolasyonlarının kaldırılması gibi karşılıklar talep ettiği sözde eylem planını çıkmazın aşılmasının tek yolu olarak ortaya koyuyor. Lefkoşa'da bu aşamada, Genel Sekreter Temsilcisi Michael Moller'in çabalarına ilişkin sahnede bir değişiklik yok. Teknik düzeydeki görüşmelerin başlaması konusunda Türk tarafının koyduğu engeller aşılmadı. Bu nedenle BM'de yoğun bir kaygı var. Ankara ve sahte devlet, Kıbrıs Rum tarafının aslında iyi komşuluk ilişkilerinin ileri götürülmesiyle ilgili bir prosedüre müdahil olmayacağını çok iyi biliyor. Bu olgularla, yeni bir müzakere çerçevesinde, liderler düzeyinde masaya konulması gerektiğinde ısrar ediyor ve böylece prosedürü ve bundan sonra atılacak adımları engelliyor. Bu ortam içerisinde BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Moller büyülü bir formül arıyor" ifadelerine yer verdi.