BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Seyirciyi çıldırtan sözler

Sultanhamid'in torununun sözleri canlı yayında anlatılınca seyirci ayağa kalktı. "Ulu Hakan bunu yapamaz" dediler.

Abone ol

İNTERNETHABER
Nur Akman

Teke Teke Özel'de Fatih Altaylı ile birlikte her hafta tarih konuşan Murat Bardakçı "Sultanhamid Porto şarabı içerdi" deyince program boyunca seyircilerin protesto maillerine maruz kaldı.

SULTANHAMİT PORTO ŞARABI İÇERDİ

Bardakçı Sultanhamid'in torunu Osman Efendi'nin sözlerine dayanarak onun Porto şarabı içtiğini söyledi. Osman Efendi'yle yaptığı söyleşiyi filme de aldığını belirten Bardakçı onun sözlerini şöyle aktardı:  

"Osman Efendi'nin söylediği şöyleydi: Onun yanına gittik, büyükbabam sevdi, okşadı, kucağına aldı. Ağızlıkla sigarasından duman çekip yüzüme üfledi ve şarap için dedi. Biz 'aman efendim' deyince 'şifadır' dedi. Bunun filmi var bende. İstenirse gösteririm"  

TORUNU KONYAK İÇTİĞİNİ DE SÖYLÜYOR

Altaylı Bardakçı'ya "Ulu Hakan şarap içmez" diye mailler geliyor seyircinin tepkisini aktarınca "Masraf defterleri arşivde duruyor. Dolmabahçe sarayına hangi cins şaraplar giriyor baksınlar. Bunun dışında Osman efendi başka konuşmalarında konyak içtiğini de söylüyor. Sultanhamit niye içmesin insan değil mi bu?" diye cevap verdi.

SEYİRCİ İÇKİ İÇTİĞİNE İNANMIYOR

Ardından seyircilerden biri de "Osman Efendi'nin Abdülhamid vefat ettiğinde 6 yaşındaydı.  6 yaşındaki bir çocuk mu padişahın içtiği içkinin markasını biliyor" diye bir mail gönderince Bardakçı "çileden çıktı"

"İçki içmek ayıp değildir. Hataysa insan hata da yapar. Padişahı nebi gibi göstermek doğru değil. İçerdi efendim, gidersiniz arşive görürsünüz. Hatta 5. Murad'ın evrakına bakın her şeyi gayet rahat görürsünüz. O da halifeydi. Oturun Fatih'in divanını okuyun. Hiç hayali şeyler değildir onlar. Sadece Osman Efendi değil, abisi Orhan Efendi çok daha yakınımdı.  O çok daha büyüktü Osman Efendi'den. O da anlatırdı ama onu söylemedim çünkü onun kaydı yok elimde. Bütün mesele Osmanlı Devletini İslam devletini gösterilmek istenmesi. Değil efendim. Osmanlı bir imparatorluktuMeyhane yönetmeliği de kerhane yönetmeliği de vardı. Yayınlanmıştır bunlar."

ÇOK İLERİCİYDİ AMA VESVESELİYDİ

Bardakçı bu sözlerinin Abdülhamid'i kötülemek için söylendiğini algıladı ve "Hiç öyle bir şey yok. Çok iyi bir padişahtı" dedi. Sözlerini şöyle sürdürdü. "Bizde Fatih ve Sulhanhamit evliya gibi görülür. Biz kötü padişah demedik. En ileri tanzimatçılardan biridir. Eğitime inanılmaz önem vermiştir. Fakat vesvesesinden doğan kusurları da vardır. Türkiye'ye telefon neden geç gelmiştir? Sultanhamit'in korkusu nedeniyle... Elektriğin geç gelmesinin sebebi yine onun korkusudur. Gerçi elektrik geldiğinde ilk konan bina da yanmıştır o da ayrı..."

PADİŞAHLARIN ŞARAPLARI ALKOLLÜ MÜ?

Sultanhamid'in içtiğine hiçbir şekilde inanmak istemeyen Teke Tek izleyicisi yine de tatmin olmadı. Hatta aralarında "Padişahların içtiği şaraplar alkollü müydü?" diye mail atanlar bile oldu.