BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,01
ALTIN 2.324,61
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ses kaydı montaj mı değil mi? TRT ekibi inceledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının "montaj" olduğu ispatlandı.

Abone ol

TRT tarafından yapılan teknik incelemeye göre, görüşme kayıtları "kes, kopyala, yapıştır" yöntemiyle üretildi.

17 Aralık operasyonunun ardından Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ı arayarak, 'evdeki paraları elden çıkarması' yönünde talimat verdiğine ilişkin ses kayıtları, önceki akşam sosyal medyada yayımlandı. Kayıtların ardından montaj mı değil mi tartışması başladı.

FARKLI TARİHLERDE YAPTIĞI TELEFON KONUŞMALARI KURGULANDI

Sabahsinde yer alan habere göre TRT tarafından yapılan teknik incelemede, ses kaydının Başbakan Erdoğan'ın farklı tarihlerde yaptığı telefon konuşmalarından alıntılar yapılarak kurgulandığı tespit edildi. TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşad Özkök, kayıtlar için "Ucuz bir montaj" dedi.

KESİK CÜMLELER VE KELİMELER
Tartışma yaratan ses kaydı TRT'nin teknik ekibi tarafından da incelendi. TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök ve iki teknik eleman tarafından incelenen ses kaydının montaj olduğu, kesin bir şekilde ortaya çıktı. İnceleme sonucunda, ses kaydında, Başbakan Erdoğan'a ait konuşmanın tamamının kesik kesik tek bir cümle ya da kelimelerden (tamam, nasıl oldu vs.) oluşturulduğu tespit edildi.

Konuşmanın 1.14'üncü saniyesinde başlayan kısımda (Eee sen bunları diyorum çıkar) cümlesinin sonunda başka bir ses parçası kaldığı belirlendi. Kaydın 4.24'üncü saniyesinde başlayan bölümün (Tamam babacığım... Sümeyye geldi mi... Tamam... Sümeyye geldi mi...) parça parça eklendiği gözlendi. Konuşmanın 6.48'inci saniyesinde, (Üstüne Şehrizar'dan daire...) bölümünde düşük desibelde verilen bir kadın sesinin 'Hayır' dediği, (Sen nasıl bakıyorsun babacığım...) cümlesi ile devam eden bölümün ardından, kadın ya da erkek sesi olduğu anlaşılmayan bir ses parçasının kalıntı olarak konuşmaya girdiği belirlendi.

SES KAYDI MONTAJ MI GERÇEK Mİ NASIL ANLAŞILIR? UZMANI ANLATTI / tıkla oku



ANKARA DEĞİL KONYA'DAYDI


Beş farklı telefon görüşmesinin bir araya getirildiği ses kaydında yer alan bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, oğlu Bilal Erdoğan'ı 17 Aralık tarihinde sırasıyla saat 08.02, 11.17, 15.39 ve 23.15'te olmak üzere dört kez, 18 Aralık'ta ise saat 10.58'de ise bir kez aradı. Telefon görüşmeleri sırasında, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'da, Bilal Erdoğan'ın ise İstanbul'da olduğu bilgisi yer aldı.

Kaydın üretim olduğu ise Başbakan'ın aynı tarihlerdeki resmi programıyla ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, 17 Aralık tarihinde Şeb-i Arus törenleri için Konya'daydı. Erdoğan, telefon görüşmesine denk gelen saatlerde de katıldığı programda açılış konuşmasını yapmış ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile görüşmüştü.

FARKLI TARİHLERDEN KESİTLER
TRT HD Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök, iki teknik personel ile yaptıkları ses kaydı incelemesiyle ilgili şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan'ın farklı tarihlerde yaptığı konuşmalarından alıntılar yapılmış. Alıntıların üzerine montaj yapılarak ilave edilmeye çalışılmış. Ama altında sesler unutulmuş. Bu ucuz bir montajdır" 

kaset.20140226073458.jpg

erdoğan-ses-kaydi,-bilal-erdoğan-ses-kaydi.20140225232000.jpg
ERDOĞAN İLE OĞLU BİLAL'IN SES KAYDI

Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kasetleri gündemi salladı, kasetlerde kuşku yaratan bir nokta var ki... (TIKLA OKU)


CHP GRUPTA ERDOĞAN'IN SES KASETİNİ YAYINLADI
Kemal Kılıçdaroğlu illegal ses kasetini parti grubunda yayınladı yer yerinden oynadı. Televizyon kanalları kaset yayınlanmaya başlayınca yayını kesti.
chp-erdoğanin-ses-kasetini-yayinladi.jpg

BİLAL ERDOĞAN KASETİNDE ÖYLE BİR DETAY VAR Kİ... AYŞENUR ARSLAN 4 NOKTAYI ŞÜPHELİ BULDU (TIKLA OKU)
bilal-erdoğan-ses-kaydi.jpg
ERDOĞAN VE BİLAL ERDOĞAN KASETİNDEKİ BU SANİYEYE DİKKAT! (TIKLA OKU)

erdoğan-ve-bilal-erdoğan-ses-kaydi.20140225232152.jpg


AKP KARŞITI MEHMET FARAÇ'TAN KASETLERLE İLGİLİ KUŞKU... AKP'LİLER BİLE BU ÇIKIŞA ŞAŞIRDI