BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,10
ALTIN 2.472,50
HABER /  SAĞLIK

Serinlerken kanser korunun

Havalar çok sıcak. Peki vücudun dengesi için hangi sıvıları tüketmeli? Onu da uzman Tülay Akvardar söyledi.

Abone ol

Ota Tıp Merkezi’nden Uzman Dr. Tülay Akvardar, yazın vücudunuzun kaybettiği sıvı miktarını geri kazanması için hangi sıvıları tüketmeniz gerektiğini açıkladı…

Ota Tıp Merkezi’nden Uzman Dr. Tülay Akvardar; “Yaz aylarında kaybedilen sıvı miktarını geri kazanırken, kanserden korunmak için bol bol ayran için. Beyin gelişimine fayda sağlayan portakal suyu kansızlığı da önleyerek, yaz aylarında serinlerken sağlıklı kalmanızı sağlıyor.” diyerek, şu açıklamayı yaptı:

Ayran için…

“Ayran özellikle içeriğinde bulunan yoğurt bakterileri nedeniyle önemli bir içecektir. Bu bakteriler antikanserojen etkileri nedeniyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor. Ayrıca bakteri de üremediği için, zehirlenme riski içermiyor. İçinde katkı maddesi bulunmayan ayran, mide ve bağırsaklarda ki zararlı bakterilerin üremesini engelliyor ve antioksidan etkilisi yaratıyor. Ayranın içine salatalık, nane ve dereotu ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Tuz, tansiyonu yükseltici özelliği dolayısıyla, düşük tansiyonu olanlar tuzla birlikte kullanması gerekir. Ayran bir hayli zengin bir besin içeriğine sahip ve vitamin-mineral deposudur. İçeriğinde kalsiyum ve potasyum bulunuyor. Dolayısıyla kemik ve dişlerin oluşumunda önemli etkiye sahip. Yaz aylarında sıcaklar nedeniyle ciddi sıvı kaybı olduğunu söyleyen Akvardar, ayran da elektrolit yönünden oldukça zengin bir besin olduğu için yaz aylarında sık sık ayran tüketilmesini öneriyor. 100 g ayranın besin değeri; 57 kalori, 4,5 g karbonhidrat, 3 g protein, 3 g yağ, 109 mg kalsiyum bulunuyor.

Beyin gelişimi ve kansızlık için meyve suyu

Ferahlamak istendiğinizde meyveli içecekler iyi bir seçim. Meyveli suları mı yoksa meyveli içecekler mi iyidir diye bir soru soracak olursak, her ikisi de sıvı sağlıyor ve elde edildikleri meyveye bağlı olarak farklı miktarlarda A ve C vitamini içeriyorlar. Meyve sularının içeriğinde fruktoz denilen meyve şekeri ya da fruktoz-mısır şurubu denilen şekerler bulunuyor. Hazır meyve suları içerdikleri şeker veya mısır şurubu karışımı nedeniyle günlük alınan kalori miktarını arttırıyor. Daha az posa içerdiklerinden dolayı hazır meyve suyu yerine taze meyve tüketilmesini öneriyorum.

Günde 8-10 bardak su için

İnsan sağlığı için en önemli faktörlerden biri olan su, yaşam için en gerekli maddelerden biri. İnsanın vücut ağırlığının yüzde 63-70`ini su oluşturuyor. İçermeyen su, kimyasal, bakteriyolojik ve radyoaktivite yönünden gerekli parametrelere uygun olursa sağlıklıdır.
Susamak bir sinyaldir. Bu fiziksel duyu belirtileri, vücudunuzun birçok işlevini yerine getirmek için daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduğunu gösterir. İnsan vücudunun her yerinde gerçekleşen tüm fonksiyonlar (hücre içi ve hücre dışı) sulu bir ortamda gerçekleşir. Su vücut ısısını yaklaşık 37 derecede tutarak düzenler. Özellikle fiziksel aktivite gibi birçok vücut fonksiyonunda ısı üretilir. Terleme yoluyla deriden atılan su ile vücuttan sıcaklık atılır. Ağız, gözler ve burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar. Vücudumuzdaki kan, sindirim sıvısı, tükürük ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur. Su, dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Vücuttan sadece 0,5-1 kg lık su kaybı susama hissini oluşturmaya yetiyor ve vücuttan sıvı miktarının yüzde 20 azalması ile yaşamsal risk oluşuyor. Bu nedenle normal bir insanın günde 8-10 su bardağı su içmesi gerekiyor.”

http://www.bizimsaglik.com