BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.407,97
HABER /  GÜNCEL

Serbest bırakılan gazeteciler Türkiye'de

Suriye'de serbest bırakılan gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u taşıyan Başbakanlığa ait uçak, İstanbul'a geldi..

Abone ol

Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u taşıyan Başbakanlığa ait uçak, Tahran'dan İstanbul'a geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Özköse ve Coşkun'u Türkiye'ye getirmek üzere Tahran'a gönderilen özel uçak, Mehrabat Havaalanı'ndan İstanbul'a gelmek üzere saat 21.30'da havalandı.

Uçak, saat 00.35'te Atatürk Havalimanı'na indi.

Özköse ve Coşkun'u, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay karşıladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay iki gazeteci ile birlikte havalimanında basın toplantısı düzenledi. 

Gazeteci Adem Özköse, orada kendi hayatlarının belgeselini çektiklerini tıpkı roman gibi olduğunu, ayrı ayrı hücrelerde kaldıklarını söyledi. 

Türkiye'ye dönmenin büyük mutluluğunu yaşayan Adem Özköse ve Hamit Coşkun, gözaltında bulundukları süreçte uğradıkları kötü muameleyi, ''Bizi bir evin bodrumuna götürdüler. Gözlerimizi bağladılar, ellerimizi kelepçelediler, başımıza silah dayadılar. Kendi aralarında bizi ne yapacaklarını konuşuyorlardı... Öldürmekten bahsediyorlardı'' diyerek özetledi.

Hamit Coşkun, zor günler yaşadıklarını, hücrede iken Adem abinin yaşayıp yaşamadığını bilmiyorum. bizim için gayret gösteren herkese çok teşekkür ediyorum dedi. Adem Özköse, İHH'nın yoğun gayreti ve yürüttüğü diploması ile işkence görmediklerini ve bugün sağ salim döndüklerini anlattı. 


İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler - Tüm ayrıntılar diğer sayfada
[PAGE]

Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u taşıyan Başbakanlığa ait uçak, Tahran'dan İstanbul'a hareket etti. 

Türk gazetecileri taşıyan uçak, Tahran Mehrabat Havaalanı'ndan İstanbul'a gitmek üzere saat 21.30'da havalandı.  

Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım ve Hamit Coşkun'un ağabeyi Yahya Coşkun da Türkiye'ye hareket etti. 

Bu arada, uçağın Tahran'dan ayrılışı, Özköse ve Coşkun'un pasaportlarında yaşanan sorun nedeniyle bir süre gecikti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de iki aydır rehin tutulan Türk gazeteci Adem Özköse'nin babası Mustafa Özköse ile Hamit Coşkun'un babası Ali Coşkun'u arayıp, çocuklarının serbest bırakıldığını söyledi.

"ÖZGÜRLÜK EN GÜZEL ŞEY"

Esaret altındayken çok zor koşullardan geçtiklerini ama özgürlüklerine kavuştukları için mutlu olduklarını belirten iki gazeteci, ''Şu an özgürlüğümüze kavuştuk. Özgürlük dünyanın en güzel şeyiymiş, bunu çok daha iyi anladık. Bizim özgürlüğe kavuşmamıza vesile olan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı, insanı diplomasiyi yürüten İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım'a ve özveriyle çalışan herkese teşekkür ediyoruz'' dedi.

BAŞBAKAN'DAN 'GEÇMİŞ OLSUN' TELEFONU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, serbest bırakıldıktan sonra Tahran'a gönderilen Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hakan Coşkun'la telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, iki Türk gazeteciye "geçmiş olsun" dileklerini iletti.
 

DAVUTOĞLU: İKİ TÜRK GAZETECİ TAHRAN YOLUNDA

Suriye'de iki aydır tutulan iki Türk gazetecinin kurtarılarak, Tahran yolunda olduğunu ilk açıklayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu, Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'u almak için bir uçağın Tahran'a gönderileceğini açıklamıştı.

DAVUTOĞLU TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de serbest bırakılan iki Türk gazeteci ile telefonla konuştuğunu, gazetecilerin en kısa sürede, muhtemelen bugün Türkiye'ye döneceklerini belirterek, süreçteki katkısından dolayı İran'a teşekkür etti.

BAŞBAKANLIK'TA ÖZEL BİRİM OLUŞTURULDU

Suriye'deki Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un serbest bırakılmasıyla ilgili süreç, Başbakanlık'ta oluşturulan özel birim tarafından yürütüldü.Temaslarda bulunmak için gittiği Rize'de geceyi geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oluşturulan özel birimin çalışmalarını bizzat takip ederek, gelişmelere ilişkin talimatlarını Rize'den verdi.

Başbakan Erdoğan, gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un Şam'dan Tahran'a intikal ettirilmeleri ve Tahran'dan da Ankara'ya getirilmeleri için özel uçak gönderilmesi talimatını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na verdi.

Gazeteciler Özköse ve Coşkun'un, Türkiye'ye getirilmelerine ilişkin süreç, Başbakanlık'ta oluşturulan özel birim tarafından yürütülüyor.

Türk gazetecilerin serbest kalmasıyla ilişkin ilk aşama tamamlanınca Dışişleri Davutoğlu, ilk açıklamasını Twitter'dan yaptı. Davutoğlu, Twitter hesabından Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Özköse ve Coşkun'un Türkiye'ye getirilmesi için özel bir uçağın Tahran'a gönderildiğini açıkladı.

AİLELER TAHRAN'DA BEKLİYOR

Özköse ve Coşkun'un aileleri de Tahran'da, Şam'dan gelecek uçağı bekliyor.

Hamit Coşkun'un ağabeyi Mustafa Yahya Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Şu an Tahran'dayız, bize burada beklememiz ve yakında kardeşlerimize kavuşacağımız söylendi. Onlarla Türkiye'ye döneceğiz, Şam'dan gelecek heyeti bekliyoruz'' dedi.

Gazetecilerin ilerleyen saatlerde Türkiye'ye getirilmesi bekleniyor.