BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.506,99
HABER /  GÜNCEL

Şentop: Yargıyı gökten yere indiriyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Hakimler ve savcılar kendilerini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye ...

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Hakimler ve savcılar kendilerini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye başladı. Biz yargıyı gökten yere indiriyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Edirne Barosu’nun düzenlediği ‘Türkiye’de Demokratikleşme Süreci ve Yeni Anayasa’ konulu panele katılmak üzere Edirne’ye geldi. Edirne Barosu’nun düzenlediği panele katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, panelin yapılacağı Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında Edirne Baro Başkanı Av. Özgür Yıldırım tarafından karşılandı. Panele, Edirne barosunda görevli bazı avukatlar ile partililer katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Şentop, Türkiye’de hakim ve savcı zihniyetinin değişmesi gerektiğini belirterek, “Bizde yüksek mahkemelere özellikle Yargıtay’a, Danıştay’a özel bir misyon yüklenmiş. 27 Mayıs darbesiyle gelen, bu darbeci ideolojinin korunması misyonu yüklenmiş. Bu misyonu yerine getiren bu kurumların, dokunulmaz olması, eleştirilmez olmasını sağlamak için kendilerine bir kutsiyet atfedilmeye çalışılmış. Hakim, savcı dediğimiz adam, aramızdan çıkıyor. İşte hukuk fakültesinden öğrencilerimiz, biri avukat oluyor, biri hakim oluyor. Avukat olanlar 5-10 sene sonra sınava girip hakim oluyor. Bugüne kadar falan partinin merkez ilçe yönetiminde görev yapan arkadaş, istifa ediyor siyasetten, hakimlik sınavını giriyor. Sınavı kazanıyor, hakim olarak bir yere atanıyor. Ne oluyor, bu adam hakim olduktan, cübbe giydikten sonra bütün günahlarından, hatalarından arınmış bir varlığa mı dönüşüyor. Hakimin savcının meselesi işte millete dayanmama meselesidir. Hakimlikle ilgili zihniyetimizi değiştirmememiz lazım. Hakimlerde içimizden insan hata ederler, kasten yanlış kararlar verebilirler, onlara sonuna kadar güvenemeyiz. Ancak burada kendini kontrol edebilen bir sistem geliştirmemiz gerekir. Oda işte millete dayanırsa olur. Adalet Bakanı, adaletin işleyişiyle problemler varsa hükümete oy vermiyoruz hesabını sandıkta soruyoruz Yeni Anayasada mahkemelerdeki yüksek ve yüce ibarelerini kaldırmak istiyoruz. Hakimlerde insanlardır. Biz zaten verdiğimiz Anayasa önerisinde yüksek ve yüce kelimelerini çıkardık. Yüce Divan yok. Yüksek mahkeme yok, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu yok. Oradaki yüksek ve yüce ifadelerini hakimler ve savcılar gerçek zannettiler. Kendini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye başladılar. Onun için biz bunları çıkarttık. Anayasa önerimizde bunlar yok. Biz yargıyı gökten yere indiriyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından salondaki avukatların sorularını yanıtlayan Şentop, panelin ardından Edirne’den ayrıldı.

(İHA)