BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kandil ne yapıyor, işte bombalar!

PKK'yı yakından tanıyan Ruşen Çakır, Erbil'den Kandil'in nabzını tuttu. İşte usta gazeteciden çözüm süreci analizi..

Abone ol

Kandil 'de PKK yönetiminin önemli isimlerinden Duran Kalkan'la yaptığı röportajla günün en önemli haberine imza atan Vatan yazarı Ruşen Çakır, Habertürk ekranında Ece Üner'in sorularını yanıtladı.

Çözüm sürecinde PKK cephesinin duruşu ve 25 Nisan'da başlayacağı açıklanan geri çekilmenin arka planını anlatan Çakır, çözüm sürecinde gelinen noktayı yorumladı.

Erbil'den programa katılan Ruşen Çakır, Kandil izlenimlerini ve PKK yönetiminin gündemini paylaştı. Duran Kalka ve diğer yöneticilerin tereddütsüz bir şekilde sürecin arkasında olduğunu vurgulayan Çakır, son günlerde merak edilen Hizbullah konusunda da Kandil'in mesajları olduğunu söyledi. " Hizbullah 'a dönük çok net mesajlar var. Ama bu konuyu yarın ki köşe yazıma bıraktım..." diyen Çakır, Kandil yönetiminin İran ve Suriye'deki gelişmeleri de yakından takip ettiğine dikkat çekti.

PKK HÜKÜMETE DEĞİL ÖCALAN'A VE KENDİSİNE GÜVENİYOR

Sorunlar bitmiş gözüküyor. Duran Kalkan'la konuştuğumuzda net bir şekilde söyledi. Ama sürecin zaman alacağını söylüyorlar. Aylar alacağını belirtiyorlar. Ancak şart koşma ya da tereddüt gözükmüyor. Öcalan'ın mektubuyla ikna olmuş durumdalar. Bizim muhatabımız Öcalan'dır, hükümetin ne yapacağı bizi çok da ilgilendirmez, biz kendimize ve Öcalan'a güveniyoruz diyorlar. Hükümete dönük eleştirileri de eskisi gibi sert değil. Bir kredi tanımış gözüküyorlar. Hükümetin Kandil'le ilgili bir porjesi yok ama bir arayışı var biz de kendimize güveniyoruz diyorlar.

KARADENİZ'DEKİ SİLAHLI GÜÇLER 6 AYDA ÇEKİLEBİLİR

Orada verdikleri bir örnek var. mesela Karadeniz'deki birliklerin Tunceli'ye 3 ay, oradan Kuzey Irak'a da 3 ayda varılacağını söylüyorlar. Ancak o bölgelerdeki militan sayısı daha az. Sınıra yakın militanların çekilmesi kamuoyuna da yansıyabilir. Önemli olan geri çekilme startının verilmesi ve sınıra yakın birliklerin Irak'taki PKK kamplarına gelmesi. Sonuç olarak sorun gözükmüyor.

KANDİL GERİ ÇEKİLMEYE DEVLETİ KARIŞTIRMAYACAK

Öcalan nasıl geri çekileceklerini örgüte bırakmış. Örgüt de kendisine çok güveniyor. Delal Amed girdiğimiz gibi çıkacağız dedi. Devleti karıştırmadan kendi organizasyonlarını kendileri yapmak istiyorlar. Böyle bir ilke kararları var. Bunun da bir sorun oluşturacağını sanmıyorum.

Burada önemli olan geri çekilme kararının stratejik bir karar olmasıdır. Zamanın uzaması çok önemli değildir. Sorun çıktığında bu insanlar ülkeye tekrar girecek kapasiteye sahip sonuçta. O nedenle bir daha giremezler diye düşünmek yanlış olur.

GERİ ÇEKİLME ZİHNİYET OLARAK ÇÖZÜLMÜŞ DURUMDA

Öcalan'ın doğrudan örgüte hitap etmesi gibi bir şartları vardı ama artık bunu şart koşmuyorlar. Bu talebi isteyecekler yine de. Eskisi gibi yasal güvence şartı artık konuşulmuyor. Dile getirecekleri bütün taleplerin hayata geçmesi de gerekmeyebilir. Bazıları kabül edilebilir. Geri çekilme zihinsel olarak çözülmüş durumda.

ORTA KADEMEDE "BURADA BİR OYUN MU VAR?" ŞÜPHESİ

Dağdaki militanlar hatta bütün örgütte Öcalan'a büyük bir bağlılık var. Ama şunu anlamıyorlar. "Biz çok güçlüyüz, en güçlü olduğumuz zamanda bu niye oluyor? Burada bir oyun mu var?" diye tereddüt edenler var. Üst yönetimin bu konuda bir tereddütü yok. Ama bütün kadroları ikna edemeyiz diyerek bunu anlatıyorlar.

PKK'NIN SİYASALLAŞMA SÜRECİ ÇOKTAN BAŞLADI

Bizim burada AKP ile anlaştığımız falan yok diyorlar. Biz sadece silahlar sussun fikirler konuşsun çıkışını önemsiyoruz. Biz zaten silahları bir tercih olarak elimize almadık. Eğer buna gerek kalmamışsa biz silahı ne yapacağız diyorlar. PKK'nın siyasallaşma süreci burada çoktan başlamış durumda zaten...

KANDİL AKİL İNSANLAR İÇİN NE DİYOR?

Akiller konusunda eleştirileri var. Ancak Duran Kalkan önemli bir şey söyledi. Bu insanların bütün ülkeyi gezerek süreci ve sorunu anlatıyor olmasına çok olumlu bakıyorlar, çok önemsiyorlar.

PKK ÖCALAN'IN NEVRUZ MESAJINA UYGUN BİR TUTUM İÇİNDE

Öcalan'ın Newroz mesajına uygun bir tutumları var. Öcalan'a çok güveniyorlar. Mektuplar bu anlamda çok fonksiyonel olmuş. "Anladık, mesajı aldık, biz de bu perspektifte süreci sonuna kadar götüreceğiz" diyorlar. Olay bu.