BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  EKONOMİ

Sendikalı işçiye çok güzel haber

Toplu sözleşme imzalayamadıkları için yeni yıl zammını alamayan 300 bini aşkın sendikalı işçiye müjde var!

Abone ol
Toplu sözleşme imzalayamadıkları için yeni yıl zammını alamayan 300 bini aşkın sendikalı işçiye müjde var!


Toplu sözleşme imzalayamadıkları için yeni yıl zammını alamayan 300 bini aşkın sendikalı işçiye İstanbul Büyükşehir Belediye işçilerinde olduğu gibi "avans" niteliğinde ön zam yapılması önerisini getiren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’a MESS ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’ten cevap geldi.
 
'BU KONUDAN BİZ DE RAHATSIZIZ'

İşçilerin yaşadığı rahatsızlığı kendilerinin de yakından hissettiklerini ifade eden Kudatgobilik, "Meclis’in açılmasına şurada 15 gün bile kalmadı. Karar alınır, öncelikli olarak Toplu İş İlişkileri Kanunu görüşmeye açılırsa avansa ya da başka formül aramaya gerek kalmaz. Sorunu Meclis’in, mutabık kaldığımız noktalar korunarak kalıcı olarak çözeceği kanaatindeyiz. Ancak bunun için siyasilerin bu konuya öncelik vermesi gerekiyor" dedi.
 
KANUNDA İDARE OLUR 

Toplu sözleşmede en büyük grubun MESS’te olduğunun altını çizen Kudatgobilik, bu işkolunda 1 Eylül’den itibaren toplu iş sözleşmesinin bittiğini, 150 bin işçiyi kapsayan yeni sözleşmenin yapılması için önlerinde henüz 120 gün süre bulunduğunu belirtti. Kudatgobilik, "Acele etmemizi gerektirecek büyük bir gecikme yok. Ancak prensip itibariyle Türkiye’nin TİİK olmadan idare edilmesi de mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.
 
TAVSİYE KARARI ALDIK

Başkan Kudatgobilik, MESS olarak mağdur olan işçilere ve sendikalara yardımcı olabilmek için aidatlar ve temsil konusunda karar aldıklarını da bildirdi. Kudatgobilik, şunları söyledi: "Aidat ödenmesi ve sendikaların temsilcilik sıfatlarının devamıyla ilgili kararı tavsiye ettik. Büyük grup MESS’tir. Dolayısıyla TİSK için de fiili bir durum oluşturuyor. Tavsiye kararına uyan işyerlerinde aidatlar kesilmeye devam ediliyor."
 
AVANS OLURSA İKİNCİ ZAM OLUR 

Toplu sözleşme imzalayamayan işçilere avans niteliğinde ön zam yapılması önerisine iş dünyasından ise itiraz geldi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir işadamı, "İşçi sıkıntılıysa işveren de sıkıntılıdır. Bu sorun yüzünden işyerinde huzursuzluk çıkmasını, üretim kaybı yaşanmasını istemeyiz. Ancak avans niteliğinde zam yapacak olursak, sorun aşıldığında ikinci bir zam yüküyle karşılaşma riskimiz oluşabilir. Sorunu biz üretmedik. Çözüme normal yollardan ulaşılmasından tarafız" dedi.