BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,95
ALTIN 2.445,38
HABER /  GÜNCEL

Sendika lideri: Ekonomiyi de Olimpiyatlar gibi yönetin

İngiltere'deki Sendikalar Federasyonu TUC'nin lideri Brendan Barber hükümetten "Olimpiyatlardan ders almasını ve ekonomiyi özel sektörün eline bırakmamasını" isteyecek.

Abone ol

İngiltere'deki Sendikalar Federasyonu TUC'nin lideri Brendan Barber hükümetten ekonomiyi canlandıracak politikalar üretirken "Olimpiyatlardan ders almasını" isteyecek.

Barber federasyonun yıllık kongresinde yapacağı konuşmada kamu fonlarıyla desteklenen Britanyalı atletlerin başarısının "özelin her zaman en iyi seçenek olmadığını ve piyasanın da her zaman başarının formülü olmadığını" gösterdiğini söyleyecek.

Barber koalisyonun 1930'lar ve 1980'lerden ekonomik dersler çıkarmakta başarısız olduğunu da savunacak.

Brighton'da yapılan ve Çarşamba gününe dek devam edecek olan toplantı, bu yıl sonunda genel sekreterlikten emekliye ayrılmaya hazırlanan Barber'ın liderlik edeceği son kongre.

Barber'ın yerine örgütün 144 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın, Frances O'Grady geçecek.

Brendan Barber konuşmasında hükümetin özel şirketleri desteklemeyi rededderken "kazanacakları önceden seçemeyeceğini" belirterek, kararı piyasaya bırakmasının yanlış olduğunu söyleyecek.

Barber "Bunu kamu fonları alan Bradley'e (Wiggins, şampiyon bisikletçi), Jessica'ya (Ennis, şampiyon heptatloncu) ve Mo'ya (Mo Farah, 5 ve 10 bin metrelerde şampiyon) söylesinler.

"Piyasaların daima planlamadan daha iyi performans göstereceğini söylüyorlar. Olimpiyat Parkı'na bakın, yıllar süren dikkatli planlamacılığın ve kamu yatırımının bir ürünü.

"Özelin daima kamudan daha iyi olduğunu savunuyorlar. Olimpiyatlarda güvenlik konusunda açıkça gördük ki bu doğru değil."

Olimpiyatlarda güvenlik ihalesini alan G4S şirketi son anda yeterince eleman bulamadığını açıklamış ve binlerce asker ve polis devreye sokulmuştu.

'İki yıldır büyüme olmadı'

Brendan Barber, Olimpiyatlardan alınacak derslerin gelecekte ülke politikasına yön vermesini isteyecek.

Barber ekonomiyi canlandırmak için Olimpiyat tarzı bir ulusal seferberlik talep edecek.

Sendikalar Federasyonu lideri ayrıca koalisyonun kesinti programını da eleştirecek.

Hükümet, bütçe açığının bir an önce azaltılmasını ve bunun için de kamu harcamalarının kısılmasını savunuyor.

Buna karşılık Barber "Kemer sıkmanın işe yaramadığını gördük. Hükümet iktidara geleli iki seneyi geçti, büyüme olmadı. Ekonomiyi devasa bir laboratuara çevirdiler." diyecek.

Kongrede kamu sektöründe maaşların dondurulmasını protesto için greve gidilmesi önerileri ele alınacak; Ekim ayında Londra, Glasgow ve Belfast'ta yapılması planlanan yürüyüşler görüşülecek.