BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'KCK basın davası' başladı

36'sı tutuklu 44 basın çalışanının yargılandığı KCK basın komitesi davasının ilk duruşması bugün yapılıyor.

Abone ol

36'sı tutuklu 44 basın çalışanının yargılandığı KCK (Kürdistan Topluluklar Meclisi) basın komitesi davasının ilk duruşması görülmeye başlandı.

36 basın çalışanı, 24 Aralık 2011'de tutuklanmıştı.

Böylece bu sanıklar ilk kez sekiz ay sonra mahkemeye çıkmış oldu.

36 kişinin 13'ü Dicle Haber Ajansı, onu Özgür Gündem gazetesi, beşi Fırat Dağıtım, dördü Demokratik Modernite dergisi, ikisi Fırat Haber Ajansı, biri Azadiya Welat ve biriVatan Gazetesi çalışanı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülen duruşma önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Kalabalık izleyici topluluğu

Duruşmayı aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın yanı sıra, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, gazeteciler Yıldırım Türker, Ahmet Şık ve Nuray Mert'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir topluluk izliyor.

Duruşmayı izlemek için İstanbul'a giden Avrupalı bir heyet içinde de çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve insan hakları savunucusu bulunuyor.

Örgüt yöneticiliği ve üyeliği suçlamaları

Sanıkların bir bölümünün (TCK) 314/1 ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddeleri gereğince, "KCK/PKK örgütü yöneticisi olmaktan" cezalandırılmaları isteniyor.

Başka bir bölümününse TCK'nın 314/2 ile TMK'nın 5.maddeleri gereğince "örgüt üyeliğinden" cezalandırılmaları talep ediliyor.

Üç kişininse TCK'nın 314/2, TMK 5. maddeleri gereğince örgüt üyeliğinden ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33/1.maddesi gereğince yargılanmaları isteniyor.

800 sayfalık iddianamede "PKK'nın eylemlerini duyurmak, halkta panik ve korku oluşturmak, destekleyen kitleyi yaptığı eylemlerle motive etmek amacıyla kurulur kurulmaz basın faaliyetlerine başladığı" iddia ediliyor.