BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,74
ALTIN 2.493,49
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli'de 115 PKK'lı neden öldü?

Şemdinli'de iki haftaya yaklaşan operasyonlar neyin işareti? PKK'nın seçtiği zamanlamaya dikkat

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Öleceklerini bile bile Şemdinli'de militanlarına mevziyi terkettirmeyen Kandil amacına ulaştı. Estirilen propaganda ölen 115 PKK'lıdan çok daha büyük oldu. Örgüt Şemdinli'de "cepheyi terketmediği" propagandasını tabanına ve kamuoyuna aşıladı.

Terör fotoğrafının detayında Şemdinli, bütününde ise Ankara'nın Esad sonrası Suriye planlarına, PKK'nın mayın döşemesi var.

KURTARILMIŞ BÖLGELER

Kandil'in amacı kuşkusuz "Kürt sorununu" dünya kamuoyunun gündemine taşımak öncelikli hedefi. Bir diğer hedef ise Suriye üzerindeki hesaplar. Şemdinli ve Hakkari'de yaşananlar geçen yıl ilan edilen "Devrimci Halk Savaşı" stratejisinin devamı tarzında.

HALKI SAVAŞA DAHİL ETME

En kaba taslak ifadesiyle bu strateji, iktidarı kırdan kente doğru parça parça kurarak, en nihayetinde "halk iktidarını" kurmayı hedefliyor. Sınıra yakın Şemdinli'den başlayarak "saha hakimiyetini" kuzeye doğru yayma düşüncesindeler.

"Dağlara hakim" görünen PKK, kendisine "sıcak baktığını" düşündüğü ilçe ve il merkezlerinde yaşayan insanları da bu çatışmaya ortak etmek istiyor.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Sozdar Avesta'nin terör örgütüne yakınlığıyla bilinen siteye yaptığı konuşma da benzer nitelikte. Avesta, "Artık devrimci bir hamle başlamıştır. Bir taraftan da halkımız bu hamleye katılmak için kendi demokratik özerk yönetimlerini oluşturmalıdır" diyor.

HALK PKK'NIN ÇAĞRISINA UYDU MU?

Peki bu ayaklanma çağrısı karşılık buldu mu? "Şemdinli'den Halep çıkarma" çabasının tutmadığı çok açık. Örgütün propagandalarına rağmen Şemdinli'de ağır kayıplar verdi. "Vur-kaç" yerine "vur-kal" taktiği pahalıya patladı. Örgütün üst düzey yöneticileri bu gerçeği bilmiyor muydu? 

PROPAGANDANIN ETKİSİ ÖLEN 115 PKK'LIDAN DAHA BÜYÜK

Bildikleri çok açık. Göreceli fafif silahlarıyla ağır silahlarla donatılmış Türk ordusu karşısında tutunmalarını beklemek hayalden başka bir şey değil, O halde neden böyle bir eylem planlandı? Ölmeyi ve öldürmeyi göze almış bir "Stalinist" yapılanmada bu tür saldırılarda verilen kayıplar sorun değil elbette. Amaca giden yolda verilen mesaj öne çıkıyor. Estirilen popagandanın yol açtığı etki, Şemdinli'de kaybedilen 115 PKK'lıdan çok ama çok büyük. Yerel halka ve dünyaya "Şemdinli benim kontrolümde" imajını bir şekilde yerleştirmeyi başardılar.

13 GÜNLÜK SÜREÇ DAHA İYİ OLABİLİRDİ

Ulusay basında yer alan "13 gündür Şemdinli'de neler oluyor?", "Operasyon neden bitirilemedi?", "TSK neden susuyor?" soruları tam PKK'nın istediği türden... Kafa karıştıran ya da "acziyet algısı" yaratan bu tür haberler hedefe kilitlenmiş ölüm makinalarını ve onlara sıcak bakan sempatizanları motive ettiği bir gerçek. Operasyonun "uzun tutulması" askeri açıdan şarttı denilebilir. Ancak bunun kamuoyuna doğru aksettirilmediği ya da anlatılamadğı da bir gerçek.

ŞEMDİNLİ'DE DİREKTEN DÖNÜLDÜ

Olayın bir de dış boyutu var. Daha doğrusu en önemli ayağı. Esad'ın Suriye'nin kuzeyinden çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan "özerk Kürdistan" haritasının eksik parçasını PKK, bu saldırılarla işaret ediyor. Şemdinli'de sokak savaşı başlatıp onlarca sivilin öleceği bir eylem planı son anda önlenmseydi, içte ve dışta nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalınacağını düşünmek hiç de zor değil. 

İNGİLİZ GAZETESİ ŞEMDİNLİ'Yİ YAZDI

Nitekim Şemdinli'deki çatışmalar İngiliz Financial Times'ın dikkatini çekt ve Gazete, Hakkari bölgesindeki çatışmaların Türkiye hükümetinin Suriye'nin kuzeyinde nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu bölgeye ilişkin kaygılarını dile getirdiği bir döneme rastladığına dikkat çekiyor.

ANKARA'NIN SURİYE YOLUNA TAŞ

Esad sonrası Suriye'de oluşacak "sünni iktidar" PKK'nın en son istediği şey. Öcalan'ın ve PKK'nın "sıçrama tahtası" Suriye ayağında "Ankara güdümlü" iktidarın olması PKK için kabus olacak.

Böylesi bir yapının PKK ile kimyalarının uyuşmadığı ortada. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, geçtiğimiz yılın sonlarında "Türk devleti Suriye’ye bir müdahale ederse buna karşı da en şiddetli direnişi gösterecektir. Önder Apo 20 yıla yakın Suriye’de kaldı. PKK'nin 20 yıla yakın Suriye’de önemli bir çalışması oldu. Hala binlerce güneybatı Kürt genci (Suriye) HGP safları içindedir. Yine binlerce şehidi vardır" diyordu.

Ankara'nın enerjisini dışarıdan içeriye çekmeye çalışmak isteniyor.  Kandil, hem Suriye'de hem de Türkiye'de Ankara'nın Esad sonrası planlarına taş koymak için her yolu deneyecek.