BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davasında balon uçurdular

Darbe planının yargılandığı Balyoz davasında görülmemiş protesto. Tutuklu sanıklar, balonlarla kamuoyuna mesaj verdiler.

Abone ol

Balyoz davasının duruşma savcısı, "Balyoz davası başka bir mahkemeye gönderilsin" şeklindeki talebini geri çekti. Sanık avukatlarının büyük bir bölümünün protestolarını sürdürerek katılmadığı duruşmada, tutuklu sanıklar, "adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı" yazılı balonları salonda uçurdular.

250'si tutuklu 365 sanıklı "Balyoz Planı" davasının 97'inci duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 222 tutuklu sanık katıldı.

"Deliller değerlendirilmeden, savcının esas hakkında görüşünü açıkladığı ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmediği" gerekçesiyle mahkemeyi protesto amacıyla sanık avukatlarının büyük bir bölümünün duruşmaya katılmamaya devam ettiği görüldü.

Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak'ın celse arası dosyaya gelen evrakları okumasıyla devam ediyor.

Bu arada, gazeteci Ayşe Arman ile "Odatv" davasında tutuksuz yargılanan Müyesser Yıldız da duruşmayı izliyor.

Balon uçurdular

Duruşmanın başlamasından önce bazı tutuklu sanıklar, yanlarında getirdikleri ve üzerinde "adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı" yazılı balonları izleyiciler ile gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru uçurdular.

Savcı, "avukat engelini" atlamayı amaçlayan talebini geri çekti

Davanın 15 Haziran'da görülen duruşmasında savcı Hüseyin Kaplan, "davanın başka bir yere nakledilmesini" istemiş, mahkeme de bu talep üzerine davanın başka bir mahkemeye nakli konusunda beyanda bulunulması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vermişti. Duruşmada söz alan savcı Hüseyin Kaplan, davanın nakli konusunda talepte bulunmak ve incelemek üzere süre istediğini hatırlatarak, şu görüşlerini bildirdi:

"Gelinen aşamada ve durumun incelenmesinde davanın naklinin mevcut sorunları çözemeyeceği, nakil gerçekleşse dahi yargılamadaki sorunların aynı şekilde devam edeceği, yeni bir mahkemenin bu kapsamdaki dosyayı ele alması, incelemesi ve karar vermesinin yargılamayı daha da uzatacağı, bunun tutuklu sanıkları daha da mağdur edeceği, baro tarafından avukat görevlendirmesinin yapılmadığı, bu gerekçelerle aynı yerde yargılamaya devam etme gerektiği anlaşılmıştır."

Savcı: "Savunma olmadan da yargılama olabilir"

Yargıtay 9. Dairesi'nin benzer bir duruma ilişkin müdafiler katılmadan da davanın görülebileceği şeklinde karar vererek, dosyayı onadığını ifade eden savcı Kaplan, "Davanın nakli konusunda herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Tevsi tahkikat talebimiz de bulunmamaktadır. Yargılamaya aynı mahkemede devam edilmesi, esas hakkındaki mütalaamız doğrultusunda karar verilmesi mütalaa olunur" dedi.