BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli hakimi davadan çekildi

PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yargılandığı duruşmada üye hakim mahkemeden çekildi.

Abone ol

Şemdinli davası sanıklarından terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında üye hakim Ferhat Erbaş, yargılamada ''vicdanen tarafsız olamayacağı'' kanaatiyle davadan çekildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te Seferi Yılmaz'a ait kitapevinin bombalanması olayına karıştığı gerekçesiyle tutuklanan terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş 5. kez hakim karşısına çıktı. Van 3.Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 1 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti duruşmayı, 24 Ağustos tarihine erteledi.

Mahkeme heyetinin, başkan İlhan Kaya ile üye hakimler Ferhat Erbaş, Muharrem Ballı ve Savcı Metin Dikeç'ten oluştuğu duruşmada, sanık avukatı Yurdakan Yıldız, Başkan Kaya ve üye hakim Ballı'nın reddini talep etti. Yıldız, mahkeme başkanı Kaya ile üye Ballı hakkındaki ret talebini, 19 Haziranda görülen esas davada aynı mahkeme heyetinin müvekkili Ateş'i suçlu bulması gerekçesiyle istediğini belirtti.

SANIK VEYSEL ATEŞ

Mahkeme Başkanı İlhan Kaya'nın, sanık Veysel Ateş'e avukatı Yıldız'ın redd-i hakim talebine yönelik ekleyeceği bir şeyin olup olmadığını sorması üzerine konuşan Ateş, ''Biz ne desek, ne kadar savunma yapsak da bir şey değişmeyecektir. Bu siyasi bir karardır. Avukatımın ret talebine katılıyorum'' dedi. Müdahil avukatlarından Metin İriz de olaylardan kısa süre sonra sanık Veysel Ateş'in Şemdinli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandığını anımsatarak, 1 Hazirandaki duruşmada karşı oy kullanan ve tarafsızlığı konusunda şüphe oluşan üye hakim Ferhat Erbaş'ın üyelikten reddini talep etti.

HAKİM ERBAŞ: ''VİCDANEN TARAFSIZ OLAMAYACAĞIM KANAATİNDEYİM''

Müdahil avukatlarının üyelikten reddini istemesi üzerine Hakim Ferhat Erbaş, müdahil avukatlarının talebinin süresinde yapılmadığı için reddedilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: ''Sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel'in birlikte yargılandığı mahkememizin esas dava dosyasının 2. duruşmasında sanıklar hakkında tahliye talebinde bulunmam üzerine 21 Haziran 2006 tarihli bir gazetede ''O gitti, karar çıktı'' yönünde bir haber yapılmış.

İçeriğinde, benim izne ayrılmamdan sonra kısa aralıklarla duruşma günü verilerek sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in mahkumiyetine, Ateş'in tefrikine yönelik karar verildiği yer almıştır. Aynı tarihlerde birçok ulusal medyada ve terör örgütünün TV kanalında yayınlanmış. Buna benzer haberler nedeniyle bu aşamada yargılamada vicdanen tarafsız olamayacağım kanaatiyle davadan çekiliyorum.''

Savcı Metin Dikeç, sanık ve müdafi avukatlarının reddi hakim talebinin değerlendirilmesini heyetin takdirine bıraktığını ifade etti. Mahkeme heyeti ise sanık avukatı Yurdakan Yıldız'ın duruşma öncesi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunduğu ''mahkeme heyetinin reddine'' ilişkin yazının ellerine ulaşmaması ve redd-i hakim talebinin değerlendirilmesi için duruşmayı erteledi.