BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Selahattin Demirtaş'tan tartışma yaratacak sözler

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Mayıs açıklamasında Taksim'i Kabe'ye benzetti.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları için ilginç bir benzetmede bulunarak, "Müslümanlar Kabe’ye giderler hacı olmak için, Museviler ise Kudüs’e giderler. Onun dışında hiçbir yerde onu yapamazsınız. Evet dini bir inanç açısından dini bir inanç olarak söylemiyorum fakat işçiler açısından da Taksim olmazsa olmaz bir yerdir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirataş, Taksim'de 1977 1 Mayısı'nda hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen anma törenine katıldı. Törende basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş, "1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı sadece Türkiye’de değil dünya genelinde çok zorlu mücadeleler, büyük bedellerle kazanılmış bir haktır. İşçinin hakkıdır. İktidarların işçiye bir lütfu, bir armağanı, hediyesi değildir. Türkiye’de de 1 Mayıs, dünya genelinde olduğu gibi; işçilerle, emekçilerle dayanışma günü olarak karşılanır, kutlanırken aynı zamanda 1977 Taksim işçi katliamının da bir anması olarak bu meydanda, bu alanda bir kez daha hatırlanıyor" diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR KABE'YE GİDERLER...

Türkiye'de 1 Mayıs kutlamalarının sembolünün Taksim Meydanı olduğunu söyleyen Demirtaş, ilginç bir benzetmede de bulundu. Demirtaş, "Abartılı bir örnek olarak algılanmasın yapacağım karşılaştırma. Bire bir örnek gibi algılanmasın ama Müslümanlar Kabe’ye giderler hacı olmak için. Museviler Kudüs’e giderler. Dini inançların merkezleri vardır. Mabetleri vardır. Onun dışında hiçbir yerde onu yapamazsınız. Evet dini bir inanç açısından dini bir inanç olarak söylemiyorum fakat işçiler açısından da taksim olmazsa olmaz bir yerdir. Burada anma, kutlama yapılamazsa o yıl 1 Mayıs Türkiye’de kutlanmamış sayılır.

1 Mayıs şehitleri anılmamış sayılır. Burada, şu noktada katledildiler. Taksim’i yasaklamak, 1 Mayıs’ı yasaklamaktır. Biz özellikle sayın Başbakana şu seçim arifesinde çağrı yapıyorum. Gelin şu 1 Mayıs’ta en küçük bir gerilim ve gerginlik olmadan işçiler bayramı bayram gibi kutlasınlar. Anmasını da 1977 1 Mayıs’ının anısına uygun bir şekilde gerçekleştirsinler. Bizlerde siyasiler olarak hep birlikte emekçilerimizin, işçilerimizin bu bayramında bu dayanışmasında yanlarında olalım" ifadelerini kullandı.