BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,54
ALTIN 2.377,22
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Selahattin Demirtaş itiraf! Öcalan dese...

Abdullah Öcalan HDP'ye talimat veriyor mu? Selahattin Demirtaş anlattı. Cumhurbaşkanı adayı olma dese olmazmış.

Abone ol

Selahattin Demirtaş Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ruşen Çakır'a verdiği röportajda Abdullah Öcalan ile ilgili bir itirafta bulundu.

Demirtaş, Öcalan Cumhurbaşkanı adayı olma dese 'adaylığı göze alamayacağını' söyledi.

Habertürk'te yayınlanan Selahattin Demirtaş röportajında Ruşen Çakır Abdullah Öcalan'ın HDP üzerindeki etkisini sorması üzerine ilginç itiraflar geldi.

Abdullah Öcalan'ın HDP'ye talimat vermediğini savunan Selahattin Demirtaş devamında ise "Kürt cephesindeki ağırlığı talimattan da ağır olabilir bazen" dedi. Demirtaş asıl bomba itirafı da Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili yaptı. İşte söyleşinin o bölümleri;

ÖCALAN HDP'YE TALİMAT MI VERİYOR?

Sekiz defa ben bizzat gittim. Bir buçuk yılı aşkındır heyetlerimiz gidip geliyor. Kendisi hiçbir zaman talimatvari bir şeye girmedi. Bırakın bize, KCK’ye bile bir şey söylerken talimat vermedi, öneri yaptı. ‘Kandil’e şunu öneriyorum. Şöyle yapsalar daha mı iyi olur?’ şeklinde konuşuyor. ‘Bir dahaki gelişinize kadar tartışırsanız bu konuyu sevinirim’ diyordu. HDP’ye daha hassas yaklaşıyordu.

TALİMATTAN AĞIR OLABİLİR

Abdullah Öcalan 40 yıldan fazladır Türkiye’de, Ortadoğu’da, Suriye’de, Avrupa’da, İmralı’da zorlu bir mücadele içerisinden gelmiş bir lider. Çocukluğundan beri bu meseleye kafa yormuş ve sadece bu mesele içerisinde yoğrulmuş filozofik bir beyne dönüşmüş biri. Klasik bir pratik önderliği çok aşmış, ideolojik ve felsefi bir önderliğe dönüşmüş durumda. Etkisi çok fazla. Söylediği bir şeyi öneri olarak söylese bile Kürt cephesindeki ağırlığı talimattan da ağır olabilir bazen. Kendisi de bunu bildiği için önerilerini dikkatli yapıyor.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMASA DESEYDİ...

-Sizin cumhurbaşkanı adaylığınızda Öcalan istemeseydi yine de aday olabilir miydiniz?

Açıkça böyle bir isim aday olmamalı deseydi ve kamuoyu bunu bilseydi Kürtlerin büyük çoğunluğu beni desteklemezdi, oy vermezdi.

-Peki, siz aday olur muydunuz?

Hayır, böyle bir riski göze almazdım. Kendisi bu durumlarda asla despotik davranmadı. Cumhurbaşkanlığı adaylığında görüş bile belirtmekten imtina etti. ‘Bu kadar insan tartışıyor. Genel kabul gören kimse onu herkes desteklemeli’ dedi. Benim adaylığım belli olunca ‘Herkes desteklemeli’ demişti. Liderdir kendisi. Güveniriz kendisine. Kişisel olarak da parti olarak da bir güven ilişkimiz vardır.