BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.420,64
HABER /  GÜNCEL

Sekiz yıldır komadaki Ariel Şaron'un durumu 'ağırlaştı'

İsrail'de 2006 yılından beri komada bulunan eski başbakanlardan Ariel Şaron'un böbrek yetmezliği çektiği, pek çok organının işlevini göremez hale geldiği açıklandı.

Abone ol

2006 yılından bu yana komada olan İsrail'in eski başbakanı Ariel Şaron'un durumunun kötüleştiği ve hayatının tehlikede olduğu açıklandı.

İsrailli doktorlar, 85 yaşındaki Şaron'un böbrek yetmezliği çektiği ve bir çok organının işlev göremez hale geldiğini söyledi.

2001 yılında başbakan olan Şaron, 2005'te hafif bir inme geçirmişti.

Ama 2006 yılında geçirdiği daha şiddetli inme sonrası komaya giren Şaron, o tarihten beri bitkisel hayatta bulunuyor.

'Güvenlik ve barış vaadi'

Üç Orta Doğu savaşında bulunan Şaron, birçok İsrailli tarafından büyük bir askeri lider olarak görülüyor. Filistinliler ise kendisinden nefret ediyor.

Ariel Şaron, 1982 yılında savunma bakanı olduğu sırada İsrail'in Lübnan'ı işgalini yönetmişti.

İşgal sırasında İsrail saflarında savaşan Lübnanlı Hristiyan milisler, İsrail'in kontrolü altındaki Beyrut'ta iki mülteci kampı Sabra ve Şatila'da yüzlerce Filistinliyi öldürmüştü.

Bir yıl sonra İsrail Meclis Araştırma Komisyonu, Şaron'u katliamın gerçekleşmesine göz yumduğu gerekçesiyle sorumlu tutmuş, bunun üzerine Şaron Savunma Bakanlığı'ndan istifa etmişti.

Şaron bundan 18 yıl sonra başbakan seçildiğinde "güvenlik ve gerçek anlamda barış" getireceğine söz vermiş; geçirdiği ikinci inmeye kadar da başbakanlık koltuğunda oturmuştu.

Ariel Şaron, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimlerinin kurulmasını destekliyordu.

Şaron ayrıca Batı Şeria'daki tartışmalı güvenlik duvarının örülmesine önayak oldu.

Ama 2005 yılında ülke kamuoyundaki büyük muhalefete rağmen, İsrail birliklerinin ve yerleşimcilerinin Gazze'den ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki dört yerleşimden tek taraflı olarak çekilmesi talimatını verdi.

Partisi Likud içinde Gazze'den çekilme kararına tepkilerin büyümesi üzerine Şaron, 2005 yılının Kasım ayında destekçileriyle Kadima Partisi'ni kurdu ve parlamentoyu feshetti.

Kadima sıklıkla, birbirinden farklı pek çok politikacıyı Şaron'un liderliği altında birleştiren bir parti olarak görüldü.

Seçimlerde Ariel Şaron'un başbakan olarak dönmesi yolunda planlar yapılırken, 2005 yılının Aralık ayında geçirdiği inmeden sonra bir daha sağlığı yerine gelmedi.