BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şeker pancarı Yozgatlı üreticiyi üzdü

Yozgat'ta hava sıcaklıkları ve yağışlar nedeniyle yeterli verimde üretilemeyen şeker pancarı 10 bin çiftçiyi üzdü.

Abone ol

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta yağışlar nedeniyle sökümlerin güçlükle yapıldığı şeker pancarında, geçen yıla oranla rekoltenin hava sıcaklıklarına bağlı olarak düşük olduğu bildirildi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yozgat il genelinde toplam 9 bin 557 çiftçinin 284 bin 500 dekarda ekimini yaptığı şeker pancarı Yozgat'ın Sorgun ve Boğazlıyan ilçeleri ile Çorum ve Kayseri'de bulunan şeker fabrikalarında işlenerek, şeker ve mamulleri elde edilecek.

Yozgat Şeker Fabrikasına bağlı 6 bölgede 201 köyde 4 bin 957 çiftçi tarafından 69 bin 500 dekar alanda pancar ekimi yapıldı. Fabrika kampanya döneminde alımını yapacağı 380 bin ton şeker pancarından 40 bin tonunu Çorum Şeker Fabrikasına gönderecek.

Kayseri Şeker Fabrikasına bağlı toplam 4 bölge toplam 73 köyde, 215 bin dekar alana 4 bin 600 çiftçi tarafından pancar ekilişi yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin ton pancar fabrika tarafından kampanya döneminde alımı gerçekleştirilip, Kayseri ve Boğazlıyan'da bulunan fabrikalarda işlenerek, 182 bin ton şeker, 280 bin ton yaş pancar küspe ve 30 bin adet balya küspe elde edilecek.

Verim düşük

Fabrikaların alım kampanyaları devam ederken aniden bastıran yağışlar çiftçiyi güç durumda bıraktı.

Uzun yıllar Yozgat Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüttükten sonra şimdilerde tarım alanlarında üretimle uğraşan Süleyman Çatalyürek, bu yıl şeker pancarı rekoltesinin düşük olduğunu belirterek, ''Geçen yıla oranla rekolte yüzde 10 ile 20 civarında düşük, bu yıl dekardan 5 ile 7 ton arasında ürün alıyoruz, geçen yıl taban 7 ton tavan 10 tondu'' dedi.

Çatalyürek, bu yıl hava sıcaklıklarının çok dengesiz geçtiğini bu nedenle diğer ürünlerde olduğu gibi şeker pancarı rekoltesine de olumsuz etki yaptığının altını çizdi. Bölgedeki tarım alanlarında Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden aileleriyle birlikte gelen işçilerin çalıştıklarını da hatırlatarak, ''Yağmurdan dolayı 2 gündür çalışamıyorlar. Şuanda kantarımız ve fabrikalarımız alımlara devam ediyorlar. Pancarlarımızı sökerek gidip, ilgili merkezlere teslim ediyoruz'' diye konuştu.