BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.292,95
HABER /  GÜNCEL

Şehit kardeşlerine iyi haber

Son 15 yılda teröre 6 bin 482 şehit veren Türkiye'de şehit ailelerinin asker yükümlülüğünü hafifleten yasa çıkıyor.

Abone ol TBMM, Askerlik Kanunu'na el attı. Yeni teklife göre, terörle mücadelede şehit düşenlerin tüm kardeşleri askerlikten muaf tutulacak. Askere gitmek ise kendi isteklerine bağlı olacak.

Askerlik Kanunu'nda radikal değişiklik girişimi. AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan yasa değişikliği önerisine göre, terörle mücadelede şehit olanların bütün kardeşleri askerlikten muaf sayılacak. Terör olayı dışındaki şehit düşen kişinin kardeşlerinden biri de bu haktan istifade edebilecek.

Teklifi, TBMM Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Kemal Yardımcı hazırladı. Yardımcı'nın teklifine göre, "Askerlik, TSK Personel, Harita Genel Komutanlığı, Uzman Jandarma" kanunlarında değişiklik yapıyor. Teklifte en önemli düzenlemeyi ise şehit kardeşleri için askerlik muafiyeti oluşturuyor. Buna göre, Terörle Mücadele kapsamında şehit düşenlerin aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı istekli olmadıkça silahaltına alınmayacak.

GÖREVDEKİ TERHİS EDİLECEK

Silahaltında olanlar ise hemen terhis edilecek. Terörle mücadele dışında şehit veya malul olanların ise bu hak kardeşlerinden herhangi birine uygulanabilecek. Teklifin gerekçesinde, bu düzenlemelerin Türk halkı ile TSK arasında var olan güçlü bağların daha da güçlenmesine ve yükümlü personel ile ailelerinin moral motivas-yonuna olumlu katkısı olacağı ifade edildi.

İSTEKLERİNE BAĞLI

Şehit askerin 9 erkek kardeşi bile olsa hepsi askerlikten muaf tutulacak. Askere gitmek, kendi isteklerine bağlı olacak. Yani rızalarıyla askere alınabilecekler. Halen şehidin sadece kendisinden sonra gelen bir kardeşi için askerlik muafiyeti tanınıyor. İki kardeşe aynı anda terör bölgesinde askerlik yaptırılmıyor. Biri terör bölgesinde ise diğeri batı illerine gönderiliyor. Terör dışındaki şehit veya malulların kardeşlerinden herhangi biri askerlikten muaf tutulacak. Şu anda şehidin sadece kendisinden sonra gelen kardeşi askere gitmeyebiliyor. O askere gitmek isterse bu hak diğerine uygulanmıyor.