BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Seçimden sonra Anayasa değişecek

Çiçek, AKP'nin seçimlerde alacağı oyun Anayasa'yı değiştirmede kendilerine güç vereceğini söyledi.

Abone ol

Bakan Çiçek, AK Parti Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen belediye başkanları eğitim toplantısına katıldı. Toplantıda belediye başkan adaylarına siyaset dersi veren Çiçek, 16 aylık hükümetleri döneminde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. 28 Mart'ta siyasetin birinci liginde AK Parti'nin şampiyonluk ipini göğüsleyeceğini öne süren Bakan Çiçek, belediye başkan adaylarına uyarılarda bulundu. Türkiye'de bir çok önemli sorunun yıllardır konuşulmasına rağmen çözümü noktasında kimsenin herhangi bir girişimde bulunmadığının yakınan Bakan Çiçek, "Kamu Yönetimi Reformu Yasa Tasarısı 1937 yılından beri bu ülkede tartışılmasına rağmen malesef 67 yıldır çözümü hep ertelenmiş" dedi. 4 Kasım seçimlerinden önce bazı kesimlerin, "AK Parti iktidara gelirse Türkiye'nin AB işi yatar" şeklinde iddialarda bulunduğunu hatırlatan Bakan Çiçek, "Dünya alem gördü ki AK Parti'nin en başarılı olduğu alanlardan biri AB'ye giriş sürecindeki çalışmalardır. AB konusunda Türkiye'ye şaşı bakanların bakışı değişti" diye konuştu. Konuşmasında Başbakan Erdoğan'a yapılan seçim yasağıyla ilgili uygulamaları da eleştiren Bakan Çiçek, "Partisi tek başına iktidara gelmiş bir genel başkan ne yazık ki muhtar bile seçilemiyordu, Böyle çarpık demokrasi anlayışı olur mu?" diye sordu.

28 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerden sonra Anayasa değişikliğini gündeme getireceklerini açıklayan Bakan Çiçek, şunları söyledi:

"Mevcut Anayasamız AB'nin müktesebatına ve dünyanın standartlarına uymuyor. Artık Anayasa'nın değişmesinin gündeme gelmesi gerekir, bu Türkiye için çok önemlidir. Bu değişiklik seçimlerde alacağımız oyla çok ilgilidir. Anayasanı'nın değiştirilmesi hem yasal hem de toplumsal olarak büyük bir zarurettir. Anayasanız dünya standartlarına uymuyorsa ne yapacaksınız? Elbette şaşırıp kalıyorsunuz. Anayasa'nın değiştirilmesi konusu seçimlerden sonra gündeme getirilmelidir ve gelecektir. Kalıcı ve Türkiye'ye uzun vadede hizmet edecek yeni bir Anayasa hazırlamamız gerekiyor".

"ANAYASAMIZ AB MÜKTESEBATINA UYMUYOR, BUNUN İÇİN DEĞİŞTİRİLMELİDİR"

Cemil Çiçek, hükümetin dış politikada çok önemli adımlar attığını belirterek, isim vermeden Dışişleri eski Bakanı İsmail Cem'i, Türk ve İslam dünyasını ihmal etmekle suçladı. 2004 yılında tüm dünyanın Türkiye'yi konuşacağını ileri süren Bakan Çiçek, "Haziran ayında NATO toplantısı Türkiye'de yapılacak. Bununla birlikte OECD ülkeleri toplantısı ile İslam ülkelerinın dışişleri bakanları bu yıl Türkiye'de biraraya gelecek. Türkiye çok önemli bir sürece girdi" şeklinde konuştu. Çiçek, ekonomide çeyrek yüzyılın en iyi seviyesini yakaladıklarını iddia ederek, bu olumlu gelişmelerin devam edeceğini kaydetti. Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelen yolsuzluğun, ülkenin başında en büyük bela olduğunu vurgulayan Bakan Çiçek, "Bu ülkede artık hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak" diye konuştu. Türkiye'nin en fazla yolsuzluk yapılan ülkelerin ilk sırasında yer aldığını belirten Bakan Çiçek, "Yolsuzluklar yıllardır Türkiye'yi perişan etmiş, devlet yönetimlerini çürütmüştür. Türkiye'ye gelen tüm yabancı devlet yöneticileri bize yolsuzlukları soruyor. Bu bizi çok üzüyor. Yolsuzluk belasını Türkiye hudutları dışına çıkarmalıyız. Siyaset eşittir yolsuzluk düşüncesini silmeliyiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin artık hızla kalkınması ve önündeki engelleri kaldırması gerektiğini ifade eden Çiçek, gençlere iş bulmanın yolunun yolsuzlukları önlemekten geçtiğinin altını çizdi.

Hükümetin Kıbrıs konusunda tarihsel önem taşıyan olumlu adımlar attığını belirten Bakan Çiçek, adada sağlanacak kalıcı çözümün herkesin işine yarayacağını savundu. Kıbrıs sorusunun halledilmesiyle Türkiye'nin dış politikadaki imajının da değişeceğini vurgulayan Bakan Çiçek, "Geçmişte, 'geçimsiz' ve 'görüşmelere katılmayan' gibi haksız imajımız vardı ancak New York'taki müzakerelerde Türkiye'nin sergilediği kararlı tutum bir çok hesabı bozmuştur" diye konuştu.