BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.294,00
HABER /  DÜNYA

Seçim afişlerinde hangi renkler kullanılmalı ?

Rota Bireysel Kurumsal Gelişim Danışmanlığı yöneticisi Psikolog Deniz Cebekan Çelik, seçim kampanyalarına başlayan bazı aday adaylarının kul...

Abone ol

Rota Bireysel Kurumsal Gelişim Danışmanlığı yöneticisi Psikolog Deniz Cebekan Çelik, seçim kampanyalarına başlayan bazı aday adaylarının kullandıkları afişlerde ve kullanılan reklam malzemelerinde renklerin doğru seçilmesi gerektiğini belirterek, “Seçim kampanyalarında kırmızı renk kullanılmalıdır" dedi.
Seçim öncesi tüm aday adaylarının seçim kampanyaları için iddialı reklam materyalleri seçtiğini belirten Psikolog Deniz Cebekan Çelik, kullanılan renklerin kampanyalar için önemini anlattı. Renklerin insan davranışı ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediğini belirten Çelik, “Yapılan deneylerde pembe renge bakan kişilerin rahatladıkları, kırmızı, turuncu ve sarı gibi sıcak renklere bakanlarda tansiyonunun yükseldiği, nabzın ve solunumun hızlandığı, terlemenin çoğaldığı, mavi rengin ise tam tersi etki yarattığı belirlendi. Araştırmalar insanların en çok mavi rengi sevdiklerini, bunu kırmızı ve yeşilin takip ettiğini gösteriyor. Erkekler yeşil, deniz mavisi, turuncu ve koyu mor renkleri tercih ederken, kadınlar firuze yeşili, açık mavi, pembe gibi açık-uçuk renkleri, çocuklar ise mavi, kırmızı, yeşil, sarı ve turuncu gibi canlı renkleri daha çok seviyor. Kırmızı renk kan rengidir, asırlar boyu tehlikenin ve tahribatın simgesi olmuştur. Trafik ışıklarında ’dur’ sinyali olarak kullanılmasının nedeni de budur. Beyaz istikrarı, devamlılığı ve temizliği simgeler. Beyaz elbiseler sizin temiz olduğunuz imajını verir. Gri, gözün en rahat ayırdığı, algıladığı renklerden biridir. Diplomatik ve ağır bir renktir ama hareketsizliği, yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Kahverengi teklifsiz, rahat bir renk olarak kabul edilir. Karşınızdakinin kendisini resmiyetten uzak daha rahat hissetmesini ve açılmasını sağlar. Mavi sakinleştirici bir renktir. Mor, nevrotik duyguları açığa çıkardığı, insanları bilinçaltında korkuttuğu tespit edilen bir renk. Birçok intihar vakasında insanların tüm eşyalarının mor olduğu gözlenmiştir. Portakal rengi, çabuk dikkat çeker. Eğer bir ürün ve markada ise bu ürün herkes için imajını verirsiniz. İnsanlar o kapıdan içeri rahat girebileceklerini hissederler. Portakal rengi bulunduğu grubu sayıca çok gösterir. Sarı, geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir. Sembolizmde sarı; geçiciliği, ölümü hatırlatır. Sarı odalarda çocukların daha çok ağladığı, büyüklerin daha sinirli oldukları tespit edilmiş. Siyah, gücü ve tutkuyu temsil eder. Hırsın da bir ifadesidir. Yeşil güven verir. O yüzden bankaların logolarında en çok tercih ettikleri iki renkten birisidir. Yatak odası için de rahatlatıcı bir renktir. Yaratıcılığı körükler” diye konuştu.
(İHA)