BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

SBS'de hatalı matematik sorusu iddiası

Antalya'daki bir ortaokulda görev yapan iki matematik öğretmeni, SBS sorusuna itiraz etti.

Abone ol

Antalya'daki bir ortaokulda görev yapan iki matematik öğretmeni, 8 Haziran'da Türkiye genelinde yapılan Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) bir matematik sorusunun "bilimsel olarak hatalı" olduğunu iddia ederek, sorunun iptali için Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne başvurdu.

Başöğretmen Atatürk Ortaokulu matematik öğretmenleri Serpil Cihangiroğlu ve Burcu Durmaz, 8 Haziran'da Türkiye genelinde yapılan SBS'nin A kitapçığında 16, B kitapçığında ise 12. sırada yer alan matematik sorusunda "bilimsel hata yapıldığını" iddia etti.

Cihangiroğlu ve Durmaz, konuyla ilgili hazırladıkları ve sorudaki hatanın nereden kaynaklandığını anlatan dilekçeyi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne sundu. İki matematik öğretmeni tarafından Ankara'ya gönderilen dilekçede, SBS'de öğrencilere yöneltilen soruda verilen değerlerle soruda yer alan çizimin yapılamayacağı iddia edildi.

BÖYLE BİR ÜÇGENİN ÇİZİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR

İtiraz dilekçesinde, şu ifadelere yer verildi:

"Üçgende verilen kenarlar, açı kenar ilişkisine uygun olmadığından böyle bir üçgenin çizilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla çizilmesi mümkün olmadığından oluşan şekil bir üçgen değildir. Çokgenlerde eşlik ve benzerliğin ilk ve en temel kuralı ise aynı türdeki (üçgenle üçgen, dörtgenle dörtgen vs.) çokgenler arasında eşlik ya da benzerlik aranmasıdır. Soruda verilen şekil bir üçgen olmadığından ya da verilen özelliklere sahip bir üçgen elde edilemeyeceğinden, soru hatalıdır. Verilen üçgen Autocad programında çizilmeye çalışılmıştır ve bu ölçülere sahip bir üçgenin olamayacağı ek 1'de verilmiştir. Hazırlanan çoktan seçmeli testlerin bilimsel bilgiyle çelişmemesi gerektiği de bilindiğinden, sorunun iptal edilmesinin uygun olduğu görülmektedir."

Matematik öğretmenleri, ilgili sorunun uzmanlarca incelenerek, gereğinin yapılmasını istedi.