BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Karne gününü zehir etmeyin

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elvan İşeri, karnenin çocuk ve aile üzerindeki etkisini anlattı.

Abone ol

Karne günü heyecanının, çocuk ve aile açısından kabusa dönüşmemesi, çocuğun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi için özellikle anne-babanın, karneyi sadece nottan ibaret görmemesi, sosyal gelişimin de gözönünde bulundurulması ve bir sonraki yılı teşvik edici tutum sergilemesi gerektiği belirtiliyor.

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elvan İşeri, karnenin kimi çocuk ve ailesi için "gurur ve ödül" aracı kimi içinse "sıkıntı, kaygı ve hüzün" kaynağı olabildiğini söyledi. Karnenin, sadece not olarak düşünülmemesi, tüm yılın değerlendirmesi olarak algılanması gerektiğine dikkati çeken İşeri, çocuğuyla hergün düzenli ilgilenen ve birlikte gün içinde okulda yapılan çalışmaları tekrarlayan anne-babanın karnenin nasıl olacağını öngörebileceğini ifade etti.

Karşılaştırma yapmayın

Karne günü heyecanının, çocuk ve aile açısından kabusa dönüşmemesi için ebeveynlerin davranış biçimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan İşeri, ailelerin, karnesinde zayıf bulunan çocuklarını başkalarıyla karşılaştırmamaları, "tembel, başarısız, yetersiz" gibi sıfatlarla nitelendirmemeleri, "senden ümidim yok" gibi betimlemelerden uzak durulmaları gerektiğini vurguladı.İşeri, bu konuşmaların çocuk psikolojisinde derin yara açtığına, güven duygusunu yitirmesine neden olduğuna ve geleceğini etkileyebildiğine dikkati çekerek, "Çocuklar, korktukları ya da kendilerini hesap vermek zorunda hissettiklerinde içlerine döner ya da kendilerine kötü bir şey yapar. Tepkiden korkabilir ve ortamdan kaçmak isteyebilir" uyarısında bulundu.

Tatili çocuğunuzla birlikte değerlendirin

İşeri, yarı yıl tatilinin çocuğun dinlenmesi ve ailesiyle birlikte vakit geçirmesi için uygun bir zaman olduğunu belirterek, bu süre içinde çocukların spora vakit ayırması ve yapmaktan zevk aldığı aktivitelerde bulunması gerektiğini bildirdi.Tatil süresince çocukların televizyon ya da bilgisayar başında uzun saatler geçirmemesine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren İşeri, bunun yerine bilgi ve beceriyi geliştirecek, sosyal açıdan donanım kazandıracak aktivitelerde bulunulması önerisinde bulundu. İşeri, yıl içinde çok bir arada olunmadığı için aile ilişkisinin kuvvetlendirilmesi amacıyla birlikte sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlere zaman ayrılmasının çocuğun psikilojik gelişimi için oldukça faydalı olacağını kaydetti.