BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.504,25
HABER /  GÜNCEL

Savcı Öz de vahşeti sormuş

Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz'ün Nezir Tekçi olayını değerlendirmek istediği öğrenildi

Abone ol

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde 1995 yılında çobanlık yaparken askerler tarafından öldürülen Nezir Tekçi olayı, Ergenekon savcılarından Zekeriya Öz'ün gündeminde. Ailenin avukatu Davut Uzunköprü, baba Halit Tekçi'nin ihbar mektubu üzerine Savcı Öz'ün Yüksekova Başsavcılığı'na yazı gönderdiğini ve davayı Ergenekon kapsamında değerlendirmek istediğini söyledi.

Taraf'a konuşan Tekçi ailesinin avukatı Davut Uzunköprü, olayla ilgili Yüksekova Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul, Kıdemli Piyade Yüzbaşı Ali Osman Akın hakkında 29 Haziran 2004'te Yüksekova Savcılığı'nca açılan davanın 'görevsizlik' gerekçesi ile Van DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğini söyledi. Dosya, iki ay sonra ünlü Şemdinli İddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya tarafından "Toplanan delillerde suç tarihinde sanıkların asker oldukları ve askeri bir görevin ifası sırasında atılı suçu işledikleri ve bunun askeri suç olduğu anlaşılmakta, sanıklar hakkındaki soruşturmanın askeri savcılık tarafından yapılması gerektiği için görevsizliğine karar verilmiştir" denilere Van Jandarma Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi.

TANIK VAR GELİŞME YOK

Aynı yıl içerisinde Yakınlarını Kaybedenler Derneği'nin bu kayıp olayı ile ilgili suç duyurusunda bulunduğunu belirten Uzunköprü, "O dönemde asker olan tanık Yunuf Şahin'in beyanı doğrultusunda, yeni delil ortaya çıktığından dolayı tanık ifadesinde ismi geçen şahıslar hakkında Yüksekova Başsavcılığı'na tekrar suç duyurusunda bulunduk" dedi. Uzunköprü ancak ifadenin alındığı ve suç duyurusunun yapıldığı tarihten itibaren soruşturmada bir gelişme olmadığını söyledi.

SAVCI ÖZ ADRES TESBİTİ İSTEDİ

Ergenekon savılarından Zekeriya Öz'ün baba Halit Tekçi'nin adres tesbiti için Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı gönderdiğini ve davayı Ergenekon kapsamında değerlendirmek istediği söyleyen Uzunköprü, "Bu tür hukuksuzlukların ortaya çıkması için elimizden bütün mücadeleyi gösterceğiz" dedi.

İHD: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Olayın vahim olduğunu ifade ede nİHD Hakkâri Şube Başkanı İsmail Akbulut ise sorumluların en kısa sürede yargı önüne çıkarılmasını istedi. Akbulut, "Bölgemizde 30 yıldır çatışmalı bir süreç yaşanıyor. Karanlık güçler içerisindeki JİTEM adlı yapılanmanın bölgede birçok insanımızı 'örgüt üyesi olduğu' gerekçesi ile infaz ettiği de bilinmektedir. İHD'nin pek çok çalışma ve tesbitleri olduğu halde güvenlik mensupları korunuyor. İHD olarak bu tür yargısız infazlarda bulunan güvenlik mensuplarının her türlü platformda dile getirdiğimiz gibi bu tür olayların takipçisi olacağız" dedi.