BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.394,43
HABER /  DÜNYA

Savaş kapıda! Kuzey Kore vazgeçmedi

Kuzey Kore, dün tüm kınamalara ve ABD ile artan gerginliğe rağmen füze testlerinin devam edeceğini açıkladı.

Abone ol

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Han Song-Ryol, "Askeri üslerimizde yıllık, aylık, hatta haftalık olarak füze testlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. ABD'nin askeri harekete geçmesi halinde savaş patlak verecektir" dedi.

ABD, geçtiğimiz günlerde nükleer füze programı tehdidine karşı Kuzey Kore yarımadasına Carl Vinson savaş gemisini göndermiş ve iki ülke arasında gerginlik tırmanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump siyasi tırmanışa ilişkin Twitter hesabında "Kuzey Kore başının belasını arıyor" ifadelerine yer vermiş, Kuzey Kore'den ise "Her an savaş patlak verebilir" karşılığı gelmişti.

Bunun üzerine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore'yi ABD'yi sınanamaması konusunda uyarmıştı.

Kuzey Kore'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Kim In Ryong, ABD'nin bölgede gerilimi tırmandırdığını savunarak termonükleer savaşın her an çıkabileceğini söyledi.

ABD'nin Kore yarımadasında gerginliği artırdığını savunan Kim, "ABD, bölgede tehlikeli bir durum yaratıyor. Termonükleer savaş her an çıkabilir." dedi.

ABD'ye her türlü karşılık verebileceklerini de savunan Kim, "Kuzey Kore, ABD'nin arzu ettiği her türde savaşa karşılık vermeye hazır." diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Asya turu kapsamında önceki gün Güney Kore ile Kuzey'i birbirinden ayıran Askerden Arındırılmış Bölge'yi (DMZ) ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamada, Kuzey Kore rejiminin nükleer silahları ve balistik füzeleri bırakmaya yanaşmadığına işaret ederek "ABD'nin stratejik sabır dönemi sona ermiştir." ifadelerini kullanmıştı.

"EN SERT ŞEKİLDE CEVAP VERİLECEK"

Kim In Ryong, ABD'nin bölgeye askeri güç ve silah göndermeye devam ettiğini de belirterek, bunların kendilerini korkutamayacağını, provakasyonlara en sert biçimde cevap vereceklerini söyledi.

Askeri tehditlere karşı silahlanmayı sürdüreceklerini ifade eden Kim, nükleer testlere devam edileceğine ilişkin Başkent Pyongyang'dan açıklama yapıldığını, yeri ve zamanı uygun olunca bunun gerçekleşeceğini kaydetti.