BIST 10.166
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.472,24
HABER /  POLİTİKA

Sarkozy'den Erdoğan'a mektup

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın inkar yasa tasarısı ile ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e 18 Ocak'ta gönderdiği mektuba cevap geldi.

Abone ol

Sarkozy, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektubunda, "Ortak menfaatlerimizin karşılıklı anlayışında ilerlemek için diyalogumuzu devam ettirmeyi arzu ediyorum" derken, inkar yasa tasarısının kabul edilmesinin Türkiye'de anlaşılmayabileceğini ancak Türkiye'yi hedef alınmadığını vurguladı.

CHP'DEN TEPKi!
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği inkar yasa tasarısına ilişkin mektuba CHP'den sert tepki geldi. Haberle ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN!..

Dünya Ticaret Örgütü, Gümrük Birliği anlaşması ve PKK'ya karşı mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin altını çizen Sarkozy, "Dost ve müttefik iki ülke arasında olması gerektiği şekilde mantığı üstün kılabilmemizi ve diyalogumuzu korumayı temenni ediyorum" diye yazdı.

Mektubunda Nicolas Sarkozy, "Sizin gibi ben de, ülkelerimizin tarih boyunca oluşturdukları ilişkilere çok büyük bir önem veriyorum ve ortak menfaatlerimizin karşılıklı anlayışında ilerlemek için diyalogumuzu devam ettirmeyi arzu ediyorum" diyerek, Fransa Ulusal Meclis'inde onaylanan inkar yasa önerisinin Senato'da kabul edilmesinin Türkiye 'de anlaşılmayabileceğinin bilincinde olduğunu kaydetti.

"Bu metnin kaleme alınmasında hiçbir şekilde ne bir halk, ne de bir devlet özel olarak hedef alınmıştır" diyen Sarkozy, "Hafıza çalışmaları, trajik olaylar söz konusu olduğunda daima karmaşık ve acılı konulardır" ifadesini kullandı.

PKK'YA KARŞI İŞBİRLİĞİNE VURGU

Sarkozy mektubunda, iki ülke arasındaki ortak menfaatlere işaret ederken, PKK'ya karşı işbirliğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, ülkelerimizi ve halklarımızı birleştiren ortak menfaatler konusunda önlemler alması temennisinde bulunuyorum. Her iki tarafa da fayda sağlayan ve Dünya Ticaret Örgütü'nün ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının kuralları içinde yer alan ticari alışverişlerimizin ve yatırımlarımızın öneminden başka, PKK'ya karşı mücadeledeki işbirliğimizin niteliği ve özellikle Ortadoğu'da olmak üzere krizlerin yönetimi konusundaki faaliyetlerimizin koordinasyonunun ortaya koyduğu katma değeri de kastediyorum."

Türkiye'ye 2015 hatırlatması yapan Sarkozy ayrıca, "Aynı zamanda, Atlantik Paktı çerçevesindeki ve Türkiye'nin 2015'te dönem başkanlığım yapmasını Cannes Zirvesi esnasında beraberce kararlaştırdığımız G20 bünyesindeki işbirliğimizin zenginliğini de kastediyorum. Dost ve müttefik iki ülke arasında olması gerektiği şekilde mantığı üstün kılabilmemizi ve diyalogumuzu korumayı temenni ediyorum. Fransa'nın bu yönde hareket etmeye tümüyle hazır olduğunu biliniz" dedi.